Kinga, Kincső
15 °C
31 °C

Tizenöt fiatal kapott Márciusi Ifjak Díjat

2009.03.15. 21:20 Módosítva: 2009.03.15. 22:04
7 hozzászólás

A Művészetek Palotájában megrendezett ünnepségen a 35 év alatti tudományos szakembereket, művészeket, sportolókat héttagú zsűri javasolta.

Gyurcsány Ferenc miniszterelnök idén másodszor adta át a Márciusi Ifjak Díjakat a Művészetek Palotájában rendezett ünnepi díszelőadáson olyan 35 év alatti fiataloknak, "akik tevékenységükkel elősegítették Magyarország kulturális gyarapodását". Az 1848. március 15-ei forradalom 160. évfordulóján, tavaly alapított díjat egy héttagú zsűri javaslata alapján kiemelkedő művészeti, előadó-művészi, tudományos vagy sporteredményt elérők kaphatják meg. Tavaly 12-en nyerték el kitüntetést, idén 15-en.

A díj erőt ad a munkához

„Meghatódtam, hogy számon tartanak" - mondta az Indexnek Szalóki Ági népdalénekes a Márciusi Ifjak díj átadása előtti beszélgetésen. Erkölcsi támogatásnak érzi, hogy neki is odaítélték. Még elmondta: „a zenére nagyon nagy szükség volna minden szinten, akár a szórakoztatásról, akár a nevelésről, akár a gyógyításról van szó".

A 2009-es díjazottak

Banda Ádám hegedűművész

Cseh Lili szobrászművész

dr. Erdei Nóra kutató orvos

dr. Lombosi Melinda rendőr százados

Dunajcsik Mátyás író-műfordító

Ellinger Edina bábszínész

Farkas Gábor zongoraművész

Gilyén András az ELTE TTK hallgatója

Gyöngyösi Levente zeneszerző

Lukács András táncművész-koreográfus

Palya Bea énekesnő

Somlai-Fischer Szabolcs építész-designer

Szalóki Ági népdalénekes

Tatár Attila honvéd törzsőrmester

Zrínyi Gál Vince színművész

A többek között Fonogram-, Artisjus-díjas és Kodály Zoltán emlékdíjas énekesnő zenekarával gyakran vállal jótékonysági koncerteket, hogy a zene olyan érdeklődőkhöz is eljusson, akik nem engedhetik meg maguknak a jegyek, lemezek vásárlását. Szalóki Ági az elmúlt évben 140 koncertet adott, köztük számos jótékonysági rendezvényen is fellépett. Énekelt már állami gondozottaknak, kórházakban és hangversenytermekben, fesztiválokon is.

Farkas Gábor zongoraművészt, a 2008-as Junior Prima díj egyik nyertesét és több hazai, valamint nemzetközi zongoraverseny helyezettjét is megerősítette, hogy idén is elismerték munkáját „Ez a díj azért is fontos ebben a szakmában, mert állandóan kétségek között van az ember: Vajon jól játszom-e, fog-e tetszeni a közönségnek vagy sem - így ez mindenképpen pozitív visszajelzés, aminek nagyon örülök" - árulta el. Szerinte a díjak és a versenyek sikerei egyaránt lényegesek a művészek számára, mert így további koncertlehetőségekhez juthatnak még akkor is, ha a versenyek eredménye a zsűrik ízlésétől is nagyban függ, hiszen a zene a sporttal ellentétben nem mérhető számokkal.

A fekvenyomás és judo sportágakban viszont pontosan értékelhető a teljesítmény, ez is segítette Lombosi Melinda rendőr századost, az IRM Rendészeti Szakállamtitkárság Rendészeti Kodifikációs Főosztály főreferensét a Márciusi Ifjak Díj elnyeréséhez. „Ez a díj 25 éves kitartó munka elismerése, munkám mellett is kitartóan végeztem sporttevékenységet. Nagyon sokat jelent nekem, hogy részt vehetek az ünnepségen és átvehetem a díjat" - mondta. Három diplomája mellett közép- és főiskolán is megkapta a „Magyar Köztársaság jó tanulója-jó sportolója" kitüntetést, különböző sportágakban többszörös magyar bajnok, a tavalyi rendőr világbajnokságon harmadik helyezést ért el.

Átadják tudásukat

A Márciusi Ifjak Díj emléket állít a forradalomban vezető szerepet vállalt ifjúságnak, akik helytállásukkal példát mutattak az utánuk következő nemzedéknek. A 2009-es díjazott fiatalok közül többen is tanítják, segítik az érdeklődő gyerekeket.

Ellinger Edina bábszínész tavaly óta már a bábnövendékeket oktat a Bábszínház Bábtanfolyamán és a Filmművészeti Bábtanszakán. Lombosi Melinda tanítványai 2008-ban több sportág magyar bajnokságain is győzedelmeskedtek. Zrínyi Gál Vince és az általa vezetett KoMa Társulat gyakran középiskolákban játszik, így a fiatalok közé viszik a magyar szerzők műveit.

A közönség és a szerzők kapcsolatának kiépüléséről beszélt Dunajcsik Mátyás író, műfordító is. A Bródy Sándor-díjas szerző különböző irodalmi folyóiratokban és online egyaránt publikál. Pozitívumnak érzi, hogy a közönség visszajelzése segítheti a művészeket a fejlődésben. „Tagja vagyok a Telep Csoportnak, ami egy interneten működő költészeti műhely. A közös felület megkönnyíti az egymás közötti kommunikációt, alkalmasint visszacsatolásra is lehetőséget ad. Cél, hogy a később papíron is megjelenő versek minél jobbak legyenek a saját tagjainktól és a közönségtől származó visszajelzések alapján - bár az is igaz, hogy így a szövegek eljuthatnak a közönség olyan rétegeihez is, akik papíron csak ritkán, vagy egyáltalán nem találkoznak kortárs irodalommal" - mondta.

Nagyon szívesen tartana főiskolai, egyetemi előadásokat a komolyzenéről Farkas Gábor is. „Ezzel fantasztikus mértékben be lehetne csábítani a közönséget. Néhány nappal ezelőtt játszottam a Miskolci Szimfonikus Zenekarral és kellemesen csalódtam, hogy nagyon sok fiatal is eljött. Megfelelő PR munkával hozzájuk is el lehet juttatni a komolyzenét" - vélekedett.

Fontos a magyar kultúra

A legifjabb 2009-es díjazott az 1986-ban született Banda Ádám hegedűművész. Fiatal kora ellenére számos országban játszott már. Ő az egyetlen hazai hegedűs, aki második helyével díjat nyert a moszkvai Jampolszkij nemzetközi hegedűversenyen, de jövőjét alapvetően Magyarországon képzeli el. „Külföldön vannak lehetőségek, talán még több mint itthon, viszont fontosnak tartom, hogy az alapokat itt teremtsem meg. Itthonról ezután is járnék külföldre koncertezni, de mindig visszatérnék" - mondta. A fiatal művész a vasárnap esti díjátadó előtt hozzátette, erőt ad neki a magyar közönség és külön öröm számára, hogy az ünnepségen eljátszhatja Bartók II. Rapszódiáját.

Szalóki Ági a Besh o Drom és az Ökrös együttes énekeseként fellépett már Londonban, Párizsban és Montreálban, szólistaként gyakran áll erdélyi, felvidéki színpadokon is. „Fontos a magyar- és más kultúrák népzenei gyökereinek megismerése és megismertetése másokkal. Nyitottabbak leszünk mások kultúrája iránt, ha megismerjük a magunkét" - mondta. A díj átvételét követően a Művészetek Palotájában három intézmény számára ajánlotta fel az elismeréshez járó pénzjutalmat.