84 évesen sikeres államvizsgát tett

2009.06.16. 18:17 Módosítva: 2009.06.16. 18:24
Hatvan év után fejezte e dolgozatát, amit a Holstein-fríz szarvasmarha tenyésztéséről írt.

Sikeres államvizsgát tett az ország vélhetően legidősebb diákja, a Svájcban élő 84 esztendős Andrási Gábor kedden, a Nyugat- magyarországi Egyetem Mosonmagyaróvári Mezőgazdaság- és Élelmiszertudományi Karán.

A vállalkozásában mai is aktív, friss szellemű, jó előadókészséggel bíró jelölt kiváló eredménnyel, kitűnőre védte meg diplomadolgozatát az akadémikusokból, nagydoktorokból álló záróvizsga-bizottság előtt - mondta el az MTI-nek Szakál Pál oktatási dékánhelyettes.

Andrási Gábor több mint hat évtizede, 1946-ban kezdte meg agrártanulmányait, a politikai változások azonban az ország elhagyására kényszerítették. Előbb Ausztráliában próbált szerencsét, majd Svájcban telepedett el. Életpályáját, vállalkozásait gépészmérnöki diplomájára alapozta. Jelenlegi vállalkozása is műszaki jellegű, az elektronikához kapcsolódik.

Tanulmányait kiegészítő képzés keretében kezdte meg. Nem egyszer repülőgéppel érkezett a konzultációkra. Diplomadolgozatát a Holstein-fríz szarvasmarha tenyésztésének témakörében írta. A szerző ezzel összefüggésben foglalkozik a tej minőségvizsgálatával és a tejtermelés európai helyzetével is.

A szenior hallgató június 19-én, pénteken veszi át diplomáját a felsőoktatási intézmény vezetőitől.

A Pécsi Tudományegyetemen 83 évesen diplomázik csütörtökön európai jogból az Ausztráliában élő Marton László, aki hatvan évet várt jogi tanulmányai befejezésére. Az egyetemen nem tudnak arról, hogy bárki más ennyi idősen, 60 évet várva szerzett volna diplomát Pécsett.