Onkológus, belgyógyász és sebész az Év Orvosa

2010.02.16. 17:25 Módosítva: 2010.02.16. 17:50

Fábián Ferenc, a korábban Debrecenben, ma Gyulán dolgozó onkológus, Németh Lajos szekszárdi sebész és Tóth Árpád belgyógyász-hematológus lett az Év Orvosa 2009-ben a Tegyünk Együtt az Egészségünkért Alapítvány által tavaly szeptemberben meghirdetett pályázaton. Az Astellas-díjat kedden adták át Budapesten. A díj azokat az orvosokat ismeri el és állítja példaként a többiek elé, akik szakértelmükkel és emberségükkel egyaránt kivívják betegeik elismerését. Az Év Orvosa díj pénzjutalommal nem jár.

A tavaly ősszel meghirdetett kezdeményezésre közel 300 pályázat érkezett, amelyekkel betegek, betegségükből felgyógyult emberek jelölték orvosukat Astellas-díjra, immár harmadik alkalommal. A közönség a zsűri által a döntőbe juttatott 17 orvos 27 történetére szavazhatott. A döntőbe jutott 27 történetre összesen 8 ezer 82 szavazat érkezett, s a www.dijazorvosokert.hu weboldalt naponta százával keresték fel a látogatók, hogy elolvassák az orvos és beteg kapcsolatát bemutató történeteket, mondta Berencsi György, a pályázat főszervezője.

A főszervező elmondta: felvették a kapcsolatot a jelölt orvosokkal, akiknek nagy része már hallott a pályázatról, s mindegyikük emlékezett arra a betegre, aki a történetet beküldte.

A szervezők által felkeresett orvosok úgy nyilatkoztak, hogy számukra természetes volt az emberi kapcsolatot kiépítése a beteggel. Berencsi György hangsúlyozta: az elismerés célja visszajelzést adni azoknak az orvosoknak, akik a szakmai kérdéseken túl energiát fordítanak a betegekkel való foglalkozásra is.

Csak jó ember lehet jó orvos. A pályázatra beérkezett történetek ahhoz is kellenek, hogy megértsük, mi az orvosi hivatás - mondta Medgyaszai Melinda egészségpolitikai szakállamtitkár a díjátadón. A betegek szeretete és kitartása adja ezt az elismerést - fogalmazott Éger István, a Magyar Orvosi Kamara elnöke, aki szerint a díjat az is felértékeli, hogy bizonyítja, még nem rendült meg az emberek közötti bizalmi kapcsolat.

A Magyar Tudományos Akadémia épületében tartott díjátadón részt vett Markovich György, az Astellas Pharma Kft. - a második legnagyobb japán gyógyszergyár magyarországi leányvállatának - ügyvezető igazgatója és Ken Jones, az Astellas európai regionális igazgatója is.