Vince, Artúr
-5 °C
0 °C

Nyolc tanár kapott díjat és pénzt

2010.11.17. 13:52 Módosítva: 2010-11-17 14:07:50
9 hozzászólás

Tizedszer adták át a Rátz Tanár Úr Életműdíjakat a Magyar Tudományos Akadémia dísztermében. A magyarországi természettudományos oktatásban végzett tanári munkát elismerő kitüntetést nyolc pedagógus kapta meg.

Idén Somfai Zsuzsa (Budapest) és Deli Lajos (Hajdúszoboszló) matematikatanárok, Vida József (Eger) és Várnagy István (Tatabánya) fizikatanárok, Dénes Sándorné (Nagykanizsa) és Molnár József (Sopron) kémiatanárok, valamint Bán Sándor (Szeged) és Mészáros Lukács (Szentendre) biológiatanárok vehették át a fejenként 1,2 millió forinttal járó díjakat.

A díjat minden évben a középiskolai reáloktatás azon pedagógusai kapják, akik életművükkel, kiemelkedő munkásságukkal jelentősen hozzájárultak a hazai középiskolai természettudományos képzés színvonalának emeléséhez.

Az elismeréseket Kroó Norbert, az alapítvány kuratóriumának elnöke, valamint az alapító cégek vezetői, Bogsch Erik, a Richter Gedeon vezérigazgatója, Bojár Gábor, a Graphisoft elnöke és Roland Nordgren, az Ericsson Magyarország vezérigazgatója nyújtották át.

A díj névadója, Rátz László (1863-1930) a Budapest-Fasori Evangélikus Gimnázium legendás hírű tanára volt. Nevéhez sok világhírű tudós - így például Wigner Jenő fizikus, Neumann János matematikus - műszaki és tudományos pályájának indulása fűződik. Éveken át a Középiskolai Matematikai Lapok szerkesztője volt, neki is köszönhető a matematikatanítás hazai reformja.

A díjra méltó személyeket az Alapítvány a Magyar Természettudományos Oktatásért nevű szervezet munkatársai kutatják fel, hozzájuk érkeznek be az adott évi pályázatok. Ezután szakértő szervezetek bevonásával kialakítanak egy pályázati sorrendet, végül a díjak odaítéléséről az alapítvány kuratóriuma dönt.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!