Gertrúd, Patrik
4 °C
4 °C

Harminc év után fordulat a Pasolini-gyilkosság ügyében?

2005.05.08. 11:43
Novemberben lesz harminc éve, hogy máig tisztázattlan körülmények között meggyilkolták Pier Paolo Pasolinit. Az olasz filmrendező halálával vádolt és elítélt férfi egy olasz televíziónak adott interjúban most úgy nyilatkozott, hogy nem ő ölte meg a művészt.

Nino Marazzita és Guido Calvi, a Pasolini család ügyvédei szerint kétségtelen, hogy az olasz rendőrségnek újra meg kell nyitnia Pier Paolo Pasolini meggyilkolásának aktáit, jelentette szombaton az AGI, olasz hírügynökség. Az író, költő, filmrendező harminc évvel ezelőtti halála sok kérdést hagyott nyitva, és egy hétvégi tévéinterjú nyomán újra az érdeklődés középpontjába került az eset.


Pier Paolo Pasolini (1922-1975)
Fotó: EPA

A Pasolini meggyilkolása miatt kilenc év börtönre ítélt Pino Pelosi (gúnynevén: a Béka) ugyanis interjút adott a Rai 3 tévécsatorna egyik újságírónőjének, állítva: nem ő ölte meg Pasolinit. Az egyetlen ember, akit elítéltek Pasolini 1975. november 2-i megölése miatt úgy nyilatkozott Franca Leosininek, hogy a filmrendezőt egy banda verte agyon. A most 46 éves férfi szerint a csoport móresre akarta tanítani Pasolinit.

Sok embernek állhatott útjában

A család ügyvédjei szerint bár csaknem lehetetlen ennyi idő elteltével teljesen tisztázni az ügyet és megtalálni a rendező halááért felelős embereket, a hatóságoknak kötelessége kihallgatni Pelosit.

Nino Marazzita saját bevallása szerint egyáltalán nem lepődött meg a "Béka" szavain. "Mindig tudtam. Pasolinin sok súlyos sérülést találtak, de azok nem autótól származtak. Bár halálát a gázolás okozta, a testén több, olyan nagy kiterjedésű sérülést lehetett látni, amiket valamilyen tompa tárgy okozott."


Pino Pelosi
Fotó: EPA

"Pasolini sok embernek állhatott útjában, és akik akkoriban nyomoztak, talán nem akarták a politikai szálakat felgöngyölni" - mondta az ügyvéd. Az, hogy Pelosi most beszélni kezdett ennyi év után, valószínűleg annak köszönhető, hogy már nem él egyetlen családtagja sem, mivel annak idején feltehetőleg azzal zsarolták, ha nem viszi el a balhét, akkor a hozzátartozói látják kárát, vélekedett Marazzita. Az ügyvéd állítja, mindent meg fog tenni, hogy újra induljon a nyomozás.

Walter Veltroni, Róma polgármestere szerint is új kérdéseket és kételyeket vet fel a Pelosi-interjú. "A hatóságok dolga, hogy értékeljék a lehetőséget, és újraindítsák a nyomozást" - mondta Veltroni az AGI-nak. A római rendőrség egyelőre azonban elzárkózik a tévéinterjú alapján indítandó nyomozás gondolatától, mondván Pelosi nem nevezett meg senkit, aki gyanúsítható lenne a gyilkossággal, és semmi használhatót nem mondott, ami alapján be lehetne azonosítani bárkit is. Az interjú önmagában kevés az akták újra megnyitásához, közölték a rendőrség illetékesei.

Tettestársak nélkül?


Fotó: EPA

A rendezőt 1975. november 2-án találták holtan az ostiai tengerpart egy elhagyatott részén. A rendőrség néhány órán belül elfogta a feltételezett tettest, a rendező autójával menekülő 17 éves prostituáltat. Pelosi azt állította, hogy bár beleegyezett abba, hogy szexuális aktust létesít a rendezővel, de Pasolini a kocsiban erőszakoskodni próbált vele, és ő az autóból kiszállva, egy földön talált szöges lécdarabbal védekezni próbált. A vallomás szerint a lécdarabbal súlyos sebeket ejtett a rendező testén, majd áthajtott az eszméletlenül fekvő, hörgő rendezőn annak gépkocsijával.

Az orvosi vizsgálat szerint a rendező fejét valósággal szétverték, de még élt, amikor a kocsijával keresztülhajtottak a testén. Pasolini barátai kételkedtek abban, hogy Pelosi lett volna az egyedüli tettes. Teóriájuk szerint Pelosi csupán csalétek volt, és a rendezőt közismert szókimondása, kényelmetlen megnyilatkozásai miatt hallgattatták el. A fiatalkorúak bírósága kilenc és fél évi börtönre ítélte Pelosit Pasolini meggyilkolásáért. Szabadulása után is állította, hogy nem voltak tettestársai.

A borzalmas teljesség költője

Fotó: EPA
"A Rómától nem messze eső ostiai úton borzalmasan összevert, majd gépkocsival többször elgázolt költő, író és filmrendező temetéséről a szeretett-gyűlölt Olasz Kommunista Párt gondoskodott. Pasolini művészi hagyatékát tulajdonképpen mindmáig zavar, értetlenség, kisajátítási kísérletek, félremagyarázások, egyoldalú ítéletek veszik körül hazájában és azon kívül egyaránt. [...] Pasolini szenvedélyessége, mindenkitől különbözni akarása: dühödt vitákra mindig kész közéleti szereplési vágya vagy nyíltan vállalt homoszexualitása, Svédországtól Arábiáig, Párizstól Afrikáig űző "lelki nomadizmusa" vagy nyugtalan kóborlásai a római szegénynegyed sikátoraiban mind alapvető dologról vallanak. Arról, hogy sokféle ellentmondással terhelt művészete aligha érthető meg magatartásmódja, a múlt század második felének valóságával való sajátos kapcsolata, az általa "neokapitalistának" bélyegzett európai kultúrában való totális kiábrándultsága, egyszóval "megélt élete" nélkül." (Biernaczky Szilárd: Pier Paolo Pasolini - a borzalmas teljesség költője; Valosagonline.hu)