Natália
1 °C
7 °C

Újratárgyalják Prágában egy magyar tüntető ügyét

2002.04.08. 12:54
A prágai első kerületi bíróságnak újra kell tárgyalnia egy magyar állampolgár ügyét, akit a cseh államügyészség azzal vádol, hogy a 2000. szeptemberi globalizációellenes tüntetések alkalmával a hatóság elleni erőszakot követett el.
A prágai bíróság ugyanis nem hagyta jóvá az alsóbb fokú testület döntését, amely 2001 májusában Kocsis Anikót az említett vád alól felmentette - közölték hétfőn Prágában bírósági források.

Tavaly májusban hat magyar állampolgár került ez ügyben a cseh bíróság elé. Akkor négyet közülük öt évre kiutasítottak Csehországból, kettőt pedig felmentettek. Kocsis Anikó felmentését azonban Zdenka Galková államügyész megfellebbezte, s a városi bíróság helyt adott az óvásnak, ezért az ügyet most visszautalta a kerületi taláros testülethez.

A vád szerint a magyarok a hatóság elleni erőszakot a Világbank és a Nemzetközi Valutaalap elleni 2000. szeptemberi prágai tüntetések alkalmával a rendőrökkel szemben követték el. Az ügyészség azt állította, hogy a hat magyar állampolgár szeptember 26-án a Vencel téren macskakövekkel dobálta meg a rendőröket.

Galková szerint a rendőrök vallomásai Kocsis Anikó esetében is bizonyító erejűek voltak, ezért nem értett egyet a kerületi bíróság döntésével. Az ügy újratárgyalásának időpontját egyelőre nem tűzték ki.

2000. szeptember végén mintegy 15 ezer ember tüntetett Prágában az ott ülésező Nemzetközi Valutaalap és a Világbank ellen. A utcai összecsapásokba torkolló tüntetések idején a rendőrség majdnem ezer személyt, köztük több mint 300 külföldit, letartóztatott. Több mint 20 személy ellen indítottak büntetőeljárást.

A letartóztatottak között 16 magyar állampolgár is volt, akik közül eredetileg hét személy ellen indult büntetőeljárás. Az egyik magyar letartóztatott esetét végül is az államügyész nem minősítette törvénysértésnek, így a bíróság elé hat magyar állampolgár - négy férfi és két nő - ügye került.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?