Újratárgyalják Prágában egy magyar tüntető ügyét

2002.04.08. 12:54
A prágai első kerületi bíróságnak újra kell tárgyalnia egy magyar állampolgár ügyét, akit a cseh államügyészség azzal vádol, hogy a 2000. szeptemberi globalizációellenes tüntetések alkalmával a hatóság elleni erőszakot követett el.
A prágai bíróság ugyanis nem hagyta jóvá az alsóbb fokú testület döntését, amely 2001 májusában Kocsis Anikót az említett vád alól felmentette - közölték hétfőn Prágában bírósági források.

Tavaly májusban hat magyar állampolgár került ez ügyben a cseh bíróság elé. Akkor négyet közülük öt évre kiutasítottak Csehországból, kettőt pedig felmentettek. Kocsis Anikó felmentését azonban Zdenka Galková államügyész megfellebbezte, s a városi bíróság helyt adott az óvásnak, ezért az ügyet most visszautalta a kerületi taláros testülethez.

A vád szerint a magyarok a hatóság elleni erőszakot a Világbank és a Nemzetközi Valutaalap elleni 2000. szeptemberi prágai tüntetések alkalmával a rendőrökkel szemben követték el. Az ügyészség azt állította, hogy a hat magyar állampolgár szeptember 26-án a Vencel téren macskakövekkel dobálta meg a rendőröket.

Galková szerint a rendőrök vallomásai Kocsis Anikó esetében is bizonyító erejűek voltak, ezért nem értett egyet a kerületi bíróság döntésével. Az ügy újratárgyalásának időpontját egyelőre nem tűzték ki.

2000. szeptember végén mintegy 15 ezer ember tüntetett Prágában az ott ülésező Nemzetközi Valutaalap és a Világbank ellen. A utcai összecsapásokba torkolló tüntetések idején a rendőrség majdnem ezer személyt, köztük több mint 300 külföldit, letartóztatott. Több mint 20 személy ellen indítottak büntetőeljárást.

A letartóztatottak között 16 magyar állampolgár is volt, akik közül eredetileg hét személy ellen indult büntetőeljárás. Az egyik magyar letartóztatott esetét végül is az államügyész nem minősítette törvénysértésnek, így a bíróság elé hat magyar állampolgár - négy férfi és két nő - ügye került.

  • Bankszámla