Dezső
15 °C
28 °C

Olasz szarkák fosztogatják Prágát

2008.03.22. 10:39
Bocsánat, csak vicc volt, általában ezzel mentegetőznek a prágai boltokban nyakon csípett olasz tinédzser tolvajok. Hogy viccnél azért többről van szó, azt jelzi, hogy a helyi lap szerint ipari méretekben lopnak a cseh fővárosban vakációzó itáliai fiatalok, az öngyújtótól a kristályig mindenre lecsapnak.

Szigorú intézkedésre szánta el magát egy prágai boltos: csak négyes csoportokban hajlandó beengedi üzletébe a vásárolni óhajtó olasz fiatalokat. Az indok: a cseh fővárosban vakációzó itáliai fiatalok szerinte szórakozásképpen lopnak.

A Mladá fronta Dnes napilap szerint már márciusban is nagy veszteségeket lesznek kénytelenek leírni a Prága központjában lévő üzletek az olasz tolvajok miatt. "Elárasztják az üzletet, s minden azonnal eltűnik, ami a kezük ügyébe kerül. Egyszerűen lehetetlen szemmel tartani őket" - panaszkodott a cseh napilapnak az egyik üzlet eladója.

Az olasz iskolások prágai vakációit szervező Caldana utazási iroda illetékese szerint a legnagyobb probléma az, hogy az olasz tanárokat egyáltalán nem tisztelik a gyerekek. A szállodák és az éttermek tulajdonosainak is nagyon komoly problémáik vannak ezekkel a fiatalokkal. Akik mindent lopnak: alkoholt, üvegárut, sapkákat, pólókat, játékokat, öngyújtókat, sőt néhányan ennél drágább árut is eltulajdonítanak, például a finom cseh kristályokat.

Az egyik üzlettulajdonos arról mesélt, hogy amit csak tudnak, a zsebükbe rejtenek, miközben hangosan nevetnek. Ha nyakon csípünk egy kis tolvajt, teljes nyugodtsággal teszi vissza az eltulajdonított tárgyat a polcra, miközben mosolyogva ennyit mond: scusa, ez csak vicc volt.