Zsuzsanna
-3 °C
3 °C

Gyerekpornó lehet egy prágai bíró veszte

2005.02.28. 10:45
Gyermekpornó kazetták vásárlása miatt visszahívta a cseh igazságügyi miniszter az egyik körzeti bíróság alelnökét. Jozef Kosela, Prága 7-es számú körzeti bíróságának alelnöke az elmúlt években rendszeresen vásárolt gyermekpornó kazettákat.

Bár Csehországban csak a gyermekpornó gyártása büntetendő, a terjesztés és vásárlás már nem, ennek ellenére az igazságügyi minisztérium elfogadhatatlannak tartja Jozef Kosela prágai bíró viselkedését. A vád szerint Kosela az elmúlt években rendszeresen vásárolt gyermekpornó kazettákat, emiatt vissza is hívták vezetői posztjáról, bíróként tovább dolgozhat. A polgári ügyekkel foglalkozó bíró egyébként azzal védekezik, hogy csak olyan kazettákat rendelt, amelyeken 18 éven felüli fiúk láthatóak.

Időközben a rendőrség kiderítette, hogy egy csehországi gyermekpornó hálózattól nagyon sok általános iskolai tanár is rendelt kazettákat. Ezek a tanárok ma is az iskolákban tanítanak és bár nevük is ismert, nem vonhatóak felelősségre. A csehországi törvények értelmében egy ilyen eljárás esetében a pornókazetták vásárlói kizárólag tanúként hallgathatók ki. Egyedül az iskolaigazgatók tehetnének valamit az ilyen tanárokkal szemben, azok azonban, ha tudnak is valamit, a botrányok elkerülése miatt inkább hallgatnak.

A Právo című csehországi napilap szerint egyes szexológusok azt állítják, ha egy felnőtt gyermekpornó kazettákat néz, még nem jelenti azt, hogy a közvetlen közelében lévő gyerekek veszélyben lennének. A csehországi gyermekpornó-botrány egyébként tavaly pattant ki, miután a rendőrség letartóztatta az egyik észak-morvaországi cserkésztábor vezetőjét, aki egy munkással együtt a nyári táborokban pornófilmeket forgatott a gondjára bízott kiskorú gyerekekkel, elsősorban fiúkkal.