Mátyás
-6 °C
1 °C

Paradicsomültetvényen landolt egy szerb harci gép

2008.05.22. 12:10

Pár száz méterre egy falutól csapódott a földbe a szerb hadsereg Sokol-Orao J-22 típusú harci gépe szerdán. A repülő pilótája még időben katapultálni tudott.

A férfi a település mellett, egy mocsaras részen ért földet. Noha ejtőernyővel landolt, súlyos sérüléseket szenvedett. Az orvosok szerint állapota stabil, nincs életveszélyben. A katonai kórházba nyílt lábtöréssel és gerincsérüléssel szállították a 37 éves pilótát.

A jugoszláv-román csatarepülőgép

A Sokol-Orao J-22 egy közös fejlesztésű jugoszláv-román fejlesztésű csatarepülőgép. A fejlesztési program megvalósulását számos tényező hátráltatta, írja Sebestyén György a haditechnika.hu-n. A szerző szerint a repülőgép folyamatos korszerűsítésével kialakított, utánégetős hajtóművekkel és erőteljesen mechanizált szárnyakkal ellátott változata, szolid teljesítménye ellenére, a jugoszláv repülőgépipar legjobban kritizált típusának számít. A prototípus 1974. október 31-ei első repülése óta eltelt 32 évben a Soko J-22 Orao típus a JRV i PVO (jugoszláv légierő és légvédelem) legnagyobb teljesítményű támadó repülőgépe, mely várhatóan még huzamosabb ideig rendszerben tartható.

A gépről bővebben olvashat még a jetfly.hu-n vagy a wikipedián.

A baleset Belgrádtól 50 kilométerre északra, a Vajdaságban történt. Azt még vizsgálják, hogy mi okozhatta a szerencsétlenséget.

A gépet legutóbb márciusban vizsgálták át, és akkor 1000 órányi repülésre kapott engedélyt. A szerb hadsereg azt közölte, hogy a szerviz óta a gép 40 órát töltött a levegőben. A katonai vezetés szerint a pilóta helyesen cselekedett amikor a gépet lakatlan terület fölé kormányozta, majd katapultált.

A gép Nagybecskerekhez (szerb nevén Zrenjanin) közel, Baranda falu határában zuhant le. A helyi lakosok szerint legalább 5 méter mélyre fúródott be a repülő a földbe, mert a szárnynak csak egy része látszott ki. A Blic című belgrádi lap úgy tudja, hogy egy paradicsomtermesztő gazda birtokán landolt a gép. A pilótán kívül más sérültje nem volt a balesetnek.