Boglárka
22 °C
35 °C

Kitömött állatok miatt került bíróság elé az aggastyán

2003.10.27. 22:29
Felmentette a természetkárosítás bűntettének vádja alól hétfőn a Debreceni Városi Bíróság azt a 90 éves férfit, aki antik, de időközben védetté nyilvánított kitömött állatai miatt került a vádlottak padjára.

A férfi az 1960-as évek közepe óta él Magyarországon, a Romániából áthozott, azóta is őrzött kitömött állatokat időközben Európában és nálunk is védetté nyilvánították. A férfi elmulasztotta a megváltozott jogszabályok alapján bejelenteni a hatóságoknak, hogy védett kitömött állatokat őriz.

Az idős férfihez egy preparátor hirdetése nyomán jutott el a rendőrség. A preparátor feljegyzései nyomán 28 esetben tettek feljelentést, 15 ügyben már elmarasztaló ítélet született.

Nem veszélyes a társadalomra

A bíróság hétfőn bűncselekmény hiányában mentette fel a 90 éves embert, mondván, hogy cselekedete nem veszélyes a társadalomra. Védőügyvédje, Zeke László azonban ezzel nem elégedett meg, mert szerinte a bíróságnak ki kellett volna mondania, hogy "a bűncselekmény fogalmi elemei közül egyik sem állja meg a helyét".

Az ügyvéd ezért fellebbezett a felmentő ítélet ellen, s amennyiben a másodfokú bíróság ítéletében helyt ad a fellebbezés alapjául szolgáló jogértelmezésnek, akkor várhatóan perújrafelvételt kezdeményeznek az eddig meghozott 15 elmarasztaló bírósági ítéletben is. Az ítélet ellen az ügyész is fellebbezett.