Menyhért, Mirjam
17 °C
28 °C
Index - In English In English Eng

Elszabadult a pokol Paraguayban

2006.12.06. 07:43
Rohamrendőröket kellett az utcára vezényelni Paraguayban, miután a bíróság ítéletet hirdetett a paraguayi áruháztűz felelősei ellen indított perben. Apa és fia szánt szándékkal záratta be az áruház kapuit, hogy megakadályozzák a lopásokat, az ítélet szerint mégis gondatlan emberölés történt, így az áruház vezetői akár 5 év börtönnel is megúszhatják tettüket.

Hatalmas felzúdulást és hozzátartozók elkeseredett dühét váltotta ki azt a bírósági ítélet, amelyet kedden hirdettek ki Asunciónban a 2004-ben történt paraguayi áruháztűz felelőseinek a perében. A bíróság ugyanis csupán gondatlan emberölés elkövetésében mondta ki bűnösnek azt a férfit és fiát, akiknek bevásárlóközpontjuk 2004 augusztusában égett le. Így a büntetéstétel jóval enyhébb lesz, mint ha a vádlottakat szándékos emberölésért marasztalták volna el.


400 rohamrendőrt vezényeltek a helyszínre

Az ügyészség legkevesebb 25 évi szabadságvesztés kiszabását kérte, de a vádlottak a keddi ítélet alapján akár 5 évi börtönbüntetéssel is megúszhatják annak a tettüknek a következményét, amelyet szánt szándékkal követtek el. A bevásárlóközpont egyik étteremének konyhájában keletkezett lángok mintegy 400 embert rántottak a halálba.

Juan Pio Pavio és fia személyesen adott parancsot arra, hogy az épületből az egyre terjedő tűz elől menekülők előtt zárják le a kijárati ajtókat, a biztonsági embereket pedig utasították arra, hogy akadályozzák meg a helyszínre érkező tűzoltók bejutását a bevásárlóközpontba. A tűzvész utáni nyomozáskor az egyik biztonsági őr bevallotta, hogy miután kitört a pánik "fentről" rádión kaptak utasítást a kapuk bezárására, mert a tulajdonos attól tartott, hogy sokan fizetés nélkül távoznak, egyesek pedig a zűrzavart fosztogatásra használják ki.

Az ítélet felolvasása után elszabadult a pokol a tárgyalóteremben, amelyet egy fedett labdarúgó-stadionban alakítottak ki. A feldühödött tömeg tört-zúzott mindent, ami a kézébe került. A környéken utcai zavargások kezdődtek, 400 rohamrendőrt vezényeltek a helyszínre, és az emberek rájuk támadtak. Csaknem negyvenen sebesültek meg az összecsapásokban.