Csilla, Noémi
10 °C
28 °C

Külföldre szállított a cseh-szlovák prostituáltügynökség

2004.06.23. 16:43
Több mint kétszáz nőt futtatott nemzetközi relációban az a szlovák-cseh bűnbanda, amelynek tagjaira a héten csapott le a két ország rendőrsége. A magát hostessügynökségnek nevező cég sajtóhirdetésekkel hajtott fel szlovák, magyar, cseh olasz, japán, dán és angol nőket, akiket később szexuális szolgáltatásokra kényszerítettek.
Nőket prostitúcióra kényszerítő, havi harminc millió korona tiszta jövedelemmel dolgozó bűnbandát leplezett le a szlovák rendőrség - jelentették be szerdán Pozsonyban. A hostessügynökségként tevékenykedő szlovák-cseh társaság sajtóhirdetések és pályázatok útján nem csak szlovákiai, de magyarországi, cseh olasz, japán, dán és angol nőket hajtott fel és kényszerített prostitúcióra a világ számos országában.

Szalonképessé tették

A társaságnak számos ismert szlovák és cseh fotográfus, kozmetikus is asszisztált, akik a jelentkezők közül kiválasztott nőkből "szalon- és piacképes árut" varázsoltak, utána az ügynökség internetes honlapon kínálta, majd szerződéses alapon külföldre utaztatta őket a megrendelőikhez, ahol szexuális szolgáltatásokra kényszerítették őket.

Fejet hajtottak

Azokat, akik gyanút fogtak és szerződést akartak bontani, ötven-százezer koronás büntetésekkel fenyegettek meg, így aztán a kiválasztottak közül egyiknek sem maradt más választása, mint hogy fejet hajtson a "munkáltató" akaratának. A megrendelők közvetlenül a helyszínre utazott nőknek fizettek a szolgáltatásaikért, de Szlovákiába visszatérve a pénzt kötelesek voltak leadni az ügynökségnek, amelytől fix havi fizetést kaptak. A nők többsége kényszer alatt, néhányuk önkéntesen hajtotta végre az ügynökség utasításait.

Vádat emeltek

Jaroslav Spisiak, Szlovákia országos rendőrfőkapitányának helyettese újságírókkal közölte: Szlovákiában az ügynökség emberei közül eddig 17, Csehországban pedig 8 gyanúsított szerepel a rendőrség listáján. Hét személyt már letartóztattak és bűnbanda szervezése miatt vádat emeltek ellenük. A többi gyanúsított külföldön tartózkodik. A cseh állampolgárságú gyanúsítottak a 2000-ben alapított szlovákiai ügynökség csehországi "leányvállalatának" dolgoztak. A rendőrfőkapitány helyettese jelezte: a vádat valószínűleg adócsalás gyanúja miatt még kiterjesztik. A társaság legalább 230 nőt "foglalkoztatott."