Etelka, Aletta
3 °C
4 °C

Károly herceg vérig sértette a BBC udvari tudósítóját

2005.03.31. 22:10
Tiltakozó nyilatkozatot tett közzé csütörtök este a BBC, miután a Svájcban síelő brit trónörökös példátlanul durva kiszólással illette a közszolgálati tévé nagy szakmai tiszteletnek örvendő udvari tudósítóját.

A hercegek a sajtótájékozatatón
A hercegek a sajtótájékozatatón

Az esküvőjére készülő Károly walesi herceg a héten Klosters síparadicsomában üdül két fia, Vilmos és Harry, valamint vagy 40 barát társaságában. A trónörökös csütörtökön, Vilmos és Harry hercegek kíséretében, síruhában, a szabad ég alatt tartott rögtönzött sajtóértekezletet, amelyen az összegyűlt újságírók a trónörökös hivatalos rezidenciája, a Clarence House tisztviselőivel egyeztetve kérdéseket tehettek fel a jövő pénteken esedékes esküvőről.

Amikor Nicholas Witchell - a BBC egyik legmegbecsültebb, országszerte köztiszteletnek örvendő riportere - elsőként megkérdezte, hogy a herceg milyen érzésekkel készül a jövő pénteki esküvőre, Károly foghegyről csak annyit vetett oda: "nahát, örülök, hogy egyáltalán hallott a dologról".

"Rohadt egy népség"

Ezután Vilmoshoz fordulva, halkan, de a mikrofonok számára még jól érzékelhetően azt mondta: "rohadt egy népség ... képtelen vagyok ezeket elviselni, különösen ezt az alakot, ez tényleg rettenetes egy figura".

Kijelentéséből csütörtök estére belpolitikai botrány támadt Nagy-Britanniában, és a BBC vezetése a cég szóvivőjén keresztül nyilatkozatot adott ki, amely szerint Nicholas Witchell a társaság legkitűnőbb munkatársainak egyike, és kérdése az adott helyzetben teljességgel helyénvaló volt.

Paddy Haverson, a Clarence House sajtótitkára azzal igyekezett menteni a helyzetet, hogy Károlyt feldühítették a családot üldöző lesipuskás fotósok, és emiatt a trónörökös üdülése "rosszul indult".

Paparazzik újra akcióban

Tény, hogy a csütörtöki brit bulvárlapokat elöntötték Vilmos herceg és barátnője, a Klostersben szintén jelenlévő Kate Middleton intim kapcsolatát ábrázoló fotók, annak ellenére, hogy a Diana hercegnő halála óta érvényben lévő hallgatólagos megállapodás szerint a sajtónak lehetőség szerint békén kellene hagynia Károly és Diana két fiát. Úgy tűnik, a lapok azonban ezt az egyezséget Vilmos és Harry nagykorúvá válása óta nem érzik szigorúan kötelező erejűnek.

Nicholas Witchell, a vérig sértett BBC-tudósító a csütörtök esti híradóban kijelentette: Károly aznapi viselkedését "katasztrofális PR-baklövésnek" tartja a jövő pénteki esküvő sajtóelőkészítésének szempontjából. A tudósító azt is elmondta, hogy "jól látszott, amint a vörös köd elborította a herceg agyát".