József, Bánk
-6 °C
0 °C

Hűtlen kezeléssel is gyanúsítják Princz Gábort

2003.03.17. 15:59
Princz Gábort hűtlen kezeléssel gyanúsítja a Központi Ügyészségi Nyomozó Hivatal a Budai Hengermalom Rt. egy üzletrészének megvásárlása kapcsán. Nehéz-Posony István, a Postabank egykori vezetőjének ügyvédje elmondta: a gyanúsítás szerint az üzletrészt 300 millió forintért vásárolta meg a Postabank és Takarékpénztár Rt. - amelynek elnök-vezérigazgatója Princz Gábor volt - holott az a szakértő szerint mindössze 179 millió forintot ért.
A védő szerint Princz Gábor panasszal élt a gyanúsítás ellen, de érdemi védekezését még nem adta elő. - Elkértük a tanúvallomásokat és a szakértői anyagokat, ezek birtokában írásban adjuk elő védekezésünket, amely arra alapul, hogy a szakértő véleményével szemben az üzletrésznek 300 millió forint volt a forgalmi értéke - tette hozzá Nehéz-Posony István.

150 milliárdos vagyonvesztés

A Postabank-ügyben csaknem fél évtizedig folytatott nyomozást az Országos Rendőr-főkapitányság (ORFK) Princz Gábor korábbi elnök-vezérigazgató és társai ellen gazdasági társaság vezető tisztségviselője visszaélésének alapos gyanújával. Az 1998-as kormányváltást követően több állami szerv büntetőfeljelentést tett a Postabanknál az előző ciklusban bekövetkezett, a szakértői megállapítások szerint több mint 150 milliárdos vagyonvesztés felelőseinek felkutatása érdekében.

A rendőrség megkerülte az ügyészséget?
Az ügyészség is vizsgálatot indított az ügyben, miután kiderült, hogy egy nyomozó a múlt héten felettese utasítására a KEHI-ből elhozta a Postabank-ügyről szóló jelentést. Ezt hétfőn jelentette be a legfőbb ügyész helyettese, Benovits Ervin, aki szerint a rendőrség nem tájékoztatta a nyomozást egyébként szigorúan felügyelő ügyészséget erről.

A nyomozás során az igazgatóság és a felügyelő bizottság több tagját is meggyanúsították, ám az fb-tagok ügyében bizonyítékok hiányában már korábban megszüntették az eljárást.

Újabb nyomozást rendeltek el

Múlt héten pénteken újabb nyomozást rendelt el a Kormányzati Ellenőrzési Hivatal (KEHI) 2000 decemberében készült titkos jelentése alapján az Országos Rendőr-főkapitányság (ORFK) Postabank-ügyben.

Az ORFK tájékoztatása szerint a Princz Gábor és társai elleni nyomozás során került a múlt héten hétfőn a rendőrség birtokába egy 2000 decemberében készült KEHI-jelentés. Erről eddig nem tudott a nyomozóhatóság és amelynek tartalma arra utal, hogy a Postabank Rt. 1998. év végi konszolidációja során olyan gazdasági döntések születtek, amelyek hűtlen kezelés bűntettének alapos gyanúját alapozzák meg.