Valér
4 °C
8 °C

Pornómagazint égetett a repülőgépet veszélyeztető utas

2004.08.25. 16:12
Szeptember 21-én várható ítélet annak a brit állampolgárnak az ügyében, aki februárban tüzet okozott egy repülőgépen. A negyvenöt éves férfi egy szexlap tanulmányozása közben olyan képre bukkant, amitől átmenetileg elborult az elméje, és dühében felgyújtotta a magazint.
Bíróság előtt felel meggondolatlan tettéért a surbitoni David Mason, aki ellen a polgári repülés veszélyeztetése miatt emeltek vádat. Az angliai férfi februárban repült Norvégiából Angliába a Braathens Airline egyik Boeing 737-esén, és pornómagazint lapozgatott unaloműzésként - írja a BBC.

Mint azt a negyvenöt éves férfi a bíróság előtt elmondta, az egyik lapon olyan képet látott, amitől elöntötte az agyát a vér. Az utas lelkivilágát felkorbácsoló képen egy fekete férfi és egy fehér nő volt látható, feltehetőleg ruhátlanul, és félre nem érthető szituációban. Az ilyesmire a jelek szerint felkészületlen Mason úgy érezte valamit tennie kell, és dühében darabokra tépte az újságot és meggyújtotta a papírfecniket.

Szerencsére a légikisasszonyok megérezték a füstszagot, és látva a lángoló magazint, vizet locsoltak rá. Mason, aki bevallása szerint skizofréniától szenved, azt is elmondta Richard Hayward bírónak, hogy először megpróbálta a mellékhelyiségben elintézni a bűnös magazint, de a WC éppen foglalt volt. Ekkor még meg is kérdezte a légikísérők egyikét, hogy kaphatna-e esetleg egy tálat a tűzáldozat végrehajtásához. "Leküzdhetetlen pusztítási vágyat éreztem" - hangzott a vádlott magyarázata.

Az óvadék ellenében szabadlábon védekező Mason ügyében szeptember 21-én várható ítélet, de mellékintézkedésként addig is eltiltották a repüléstől. Sem ki-, sem beutazásra nem vehet igénybe semmilyen légitársasági szolgáltatást, de még belföldi járatokra sem szállhat. A bíró szerint Mason felfogóképessége nem terjed ki arra, hogy fel tudja mérni mekkora veszélynek teszi ki utastársait. A letartóztatás magában nem éri el nála a kívánt célt, szigorú felügyelettel azonban megoldható, hogy biztonságban legyen az utazóközönség - indokolta a bíró az eltiltást.