Vince, Artúr
-6 °C
2 °C

Nyugdíjat is kaphatnak a német prostituáltak

2001.10.20. 11:40
A német prostituáltak a jövőben jogosultak lehetnek a munkanélküli segélyre, megtagadhatnak bizonyos szexuális szolgáltatásokat és elmaradt fizetségükért bírósághoz is fordulhatnak, ha a felsőház is áldását adja a Bundestag által elfogadott törvényre.
A német parlament alsóháza által pénteken elfogadott törvény értelmében az országban dolgozó mintegy 400 ezer prostituált a jövőben jogosult lesz társadalombiztosításra, munkanélküli segélyre, nyugdíjra, és jelentkezhet a munkaközvetítő központok által kínált, államilag támogatott átképzések bármelyikére is.

A prostituáltaknak a jövőben joguk lesz megtagadni bizonyos szexuális szolgáltatásokat, elküldeni a nekik nem tetsző ügyfeleket, és bírósághoz fordulni, ha valamelyik ügyfél megtagadná az elvégzett szolgáltatás kifizetését. Az új törvény védelmet nyújt a prostituáltaknak a kerítők és az ügyfelek túlkapásaival szemben, valamint lehetőséget teremt arra, hogy átképzésen vegyenek részt, és a jövőben ne testük áruba bocsátásából kelljen élniük.

Az eddigi diszkriminatív gyakorlatot akarják felszámolni

Christine Bergmann német családügyi miniszter szerint épp itt volt az ideje, hogy véget vessenek a képmutatásnak, amely eddig hátrányos megkülönböztetéssel sújtotta a prostituáltakat, akik pedig ugyanúgy fizetnek adót, mint "normális munkát" végző honfitársaik. - A prostitúciót erkölcstelennek bélyegezik az emberek, mégis egyre többen veszik igénybe a szexipar szolgáltatásait - hangsúlyozta a miniszter. Németországban naponta 1,2 millió alkalommal élnek az emberek a kéjnők nyújtotta szexuális szolgáltatásokkal.

A felsőház jóváhagyása is szükséges

A kereszténydemokrata ellenzék elégedetlenségét fejezte ki a tervezet kapcsán: Maria Eichhorn képviselő szerint a javaslat nem egyértelmű, és éppen ezért csak kis mértékben javít a prostituáltak helyzetén. A Bundestag javaslatát még jóvá kell hagynia a berlini parlament felsőházának, a Bundesratnak is.