Ágnes
-1 °C
2 °C

Háborút indított az APEH a prostituáltak ellen

2006.06.28. 15:39
Ötvenezer forintra büntettek egy prostituáltat, mert nem volt adószáma sem vállalkozói száma. A nő fellebbezett, és a New York-i egyezményre hivatkozott, de a bíróság elutasította a nő keresetét.

Elutasította a Baranya Megyei Bíróság annak a prostituáltnak a keresetét, aki azért perelt, mert nem rendelkezett vállalkozói igazolvánnyal és adószámmal, s így megbüntette az adóhivatal.

A prostituált azután fordult bírósághoz, hogy az APEH elutasította fellebbezését, amelyben kifogásolta, hogy őt és több társát egy, rájuk is kiterjedő pécsi ellenőrzést követően ötvenezer forint pénzbírsággal büntették adószám és vállalkozói igazolvány hiánya miatt.

Az APEH szakemberei megállapították, a prostituáltak adókötelesek, munkájukhoz pedig szükségük van adószámra, valamint vállalkozói igazolványra. A keddi pécsi tárgyaláson a nő úgy érvelt, hogy a Magyarország által is aláírt New-York-i egyezmény szerint a hatóságok a prostituáltakról nem vezethetnek nyilvántartást, a hivatal az adósszámmal azonban pontosan ezt teszi.

Az ítélet precedensértékű, azt a közeljövőben több, prostituáltak által indított hasonló per követi.