István, Vajk
17 °C
34 °C

Kéz a kézben a kuplerájokért

2003.09.04. 13:37
Ugyanazt szeretné elérni Horváth Csaba II. kerületi polgármester és Földi Ágnes, a Magyarországi Prostituáltak Érdekvédelmi Egyesületének elnöke: a vonatkozó jogszabályok módosításával vigalmi negyedek létrehozását, türelmi zónák kijelölése helyett. Földi Ágnes szerint azonban addig is mulasztásos törvényszegést követ el minden polgármester, ha nem adja ki a hatósági bizonyítványokat, hisz - állítja - a törvény rájuk is vonatkozik.
A bordélyházak működését tiltó New York-i egyezmény felülvizsgálatában és a maffiaellenes törvény módosításában látja a megoldást - Földi Ágnessel egyetértésben - Horváth Csaba, II. kerületi polgármester. "Meggyőződésem, hogy vigalmi negyedek létesítésével sokkal kulturáltabbá és átláthatóbbá válna az örömlányok tevékenysége. A kizárólag a lakókörnyezeten kívül megvalósuló vigalmi negyedek pedig nem zavarnák a lakók általános életvitelét" - hangsúlyozta.

Elmondása szerint örömmel fogadta Takács Albert ombudsman hasonló megnyilvánulását a New York-i egyezmény felülvizsgálatával kapcsolatban. - Politikusként és magánemberként egyaránt úgy érzem, hogy nemcsak a törvény által megjelölt intézmények közvetlen környezetét kell védeni a prostitúciótól, hanem a lakosságot is. Polgármesterként kötelességem megvédeni a kerület lakóinak biztonságát ott is, ahol nem állnak védett épületek - tette hozzá. Hangsúlyozta: nem a prostituáltak ellen beszél, tiszteletben tartja jogaikat, de azt gondolja, nekik is tiszteletben kell tartani más állampolgárok jogait.

A Magyarországi Prostituáltak Érdekvédelmi Egyesülete július közepén jogerősen pert nyert a Fővárosi Bíróságon, amelynek döntése értelmében a II. kerületi önkormányzatnak hatósági bizonyítványt kell kiadnia arról, hogy mely utcák védettek és hol dolgozhatnak jogszerűen az örömlányok. A polgármester azonban a kerület egyik legelegánsabb részén tartott tájékoztatóján kijelentette: elvileg itt is lehetne türelmi zóna, ha nem laknának a környéken bírók és más védett személyek. - Ezen a helyen és a kerület többi lakott részén nem lesz türelmi zóna. Nem fognak prostituáltak állni az út szélén, nem engedhetem, hogy megzavarják az itt élők nyugalmát, hogy gyermekeink naponta szembesüljenek a prostitúcióval - szögezte le.

Földi Ágnes, a Magyarországi Prostituáltak Érdekvédelmi Egyesületének elnöke egyetért a polgármesterrel: - Szerintünk is kulturált vigalmi negyedre volna szükség, nem pedig arra, hogy a lányok az utcán állva, megalázó körülmények között dolgozzanak. Mi ezt szajkózzuk már három és fél éve, és nem értjük, Horváth Csaba miért nem hallotta meg ezt eddig. Ugyanakkor felháborítónak tartjuk - tette hozzá -, hogy amíg az ott élő fontos emberek jogai a polgármester úr szerint nem sérülhetnek, addig a lányokat jogerős bírói ítélet ellenére folyamatosan bírságolják, és el is zárják. Szeretném felhívni Horváth Csaba figyelmét, hogy egy jogállamban nem csak a bírókat, és más védett személyeket, de - ha tetszik, ha nem - a prostituáltakat is megilletik az állampolgári jogok.

Az elnöknő szerint egyesülete is azt szeretné, hogy csak az találkozzon a prostitúcióval, akinek ez a szándéka, ez viszont nem megoldható az utcán. Elengedhetetlennek tartaná, ha végre a polgármesterek - ahelyett, hogy egymásra mutogatnának - leülnének végre egyeztetni, ugyanis a vigalmi negyedet - ha lesz ilyen - is be kell fogadni valamelyiküknek. - Addig is követeljük - tette hozzá -, hogy adják ki a hatósági bizonyítványokat, ne a lányok szenvedjenek a polgármesterek törvényszegése miatt.