Hortenzia, Gergő
-1 °C
8 °C

Kéz a kézben a kuplerájokért

2003.09.04. 13:37
Ugyanazt szeretné elérni Horváth Csaba II. kerületi polgármester és Földi Ágnes, a Magyarországi Prostituáltak Érdekvédelmi Egyesületének elnöke: a vonatkozó jogszabályok módosításával vigalmi negyedek létrehozását, türelmi zónák kijelölése helyett. Földi Ágnes szerint azonban addig is mulasztásos törvényszegést követ el minden polgármester, ha nem adja ki a hatósági bizonyítványokat, hisz - állítja - a törvény rájuk is vonatkozik.
A bordélyházak működését tiltó New York-i egyezmény felülvizsgálatában és a maffiaellenes törvény módosításában látja a megoldást - Földi Ágnessel egyetértésben - Horváth Csaba, II. kerületi polgármester. "Meggyőződésem, hogy vigalmi negyedek létesítésével sokkal kulturáltabbá és átláthatóbbá válna az örömlányok tevékenysége. A kizárólag a lakókörnyezeten kívül megvalósuló vigalmi negyedek pedig nem zavarnák a lakók általános életvitelét" - hangsúlyozta.

Elmondása szerint örömmel fogadta Takács Albert ombudsman hasonló megnyilvánulását a New York-i egyezmény felülvizsgálatával kapcsolatban. - Politikusként és magánemberként egyaránt úgy érzem, hogy nemcsak a törvény által megjelölt intézmények közvetlen környezetét kell védeni a prostitúciótól, hanem a lakosságot is. Polgármesterként kötelességem megvédeni a kerület lakóinak biztonságát ott is, ahol nem állnak védett épületek - tette hozzá. Hangsúlyozta: nem a prostituáltak ellen beszél, tiszteletben tartja jogaikat, de azt gondolja, nekik is tiszteletben kell tartani más állampolgárok jogait.

A Magyarországi Prostituáltak Érdekvédelmi Egyesülete július közepén jogerősen pert nyert a Fővárosi Bíróságon, amelynek döntése értelmében a II. kerületi önkormányzatnak hatósági bizonyítványt kell kiadnia arról, hogy mely utcák védettek és hol dolgozhatnak jogszerűen az örömlányok. A polgármester azonban a kerület egyik legelegánsabb részén tartott tájékoztatóján kijelentette: elvileg itt is lehetne türelmi zóna, ha nem laknának a környéken bírók és más védett személyek. - Ezen a helyen és a kerület többi lakott részén nem lesz türelmi zóna. Nem fognak prostituáltak állni az út szélén, nem engedhetem, hogy megzavarják az itt élők nyugalmát, hogy gyermekeink naponta szembesüljenek a prostitúcióval - szögezte le.

Földi Ágnes, a Magyarországi Prostituáltak Érdekvédelmi Egyesületének elnöke egyetért a polgármesterrel: - Szerintünk is kulturált vigalmi negyedre volna szükség, nem pedig arra, hogy a lányok az utcán állva, megalázó körülmények között dolgozzanak. Mi ezt szajkózzuk már három és fél éve, és nem értjük, Horváth Csaba miért nem hallotta meg ezt eddig. Ugyanakkor felháborítónak tartjuk - tette hozzá -, hogy amíg az ott élő fontos emberek jogai a polgármester úr szerint nem sérülhetnek, addig a lányokat jogerős bírói ítélet ellenére folyamatosan bírságolják, és el is zárják. Szeretném felhívni Horváth Csaba figyelmét, hogy egy jogállamban nem csak a bírókat, és más védett személyeket, de - ha tetszik, ha nem - a prostituáltakat is megilletik az állampolgári jogok.

Az elnöknő szerint egyesülete is azt szeretné, hogy csak az találkozzon a prostitúcióval, akinek ez a szándéka, ez viszont nem megoldható az utcán. Elengedhetetlennek tartaná, ha végre a polgármesterek - ahelyett, hogy egymásra mutogatnának - leülnének végre egyeztetni, ugyanis a vigalmi negyedet - ha lesz ilyen - is be kell fogadni valamelyiküknek. - Addig is követeljük - tette hozzá -, hogy adják ki a hatósági bizonyítványokat, ne a lányok szenvedjenek a polgármesterek törvényszegése miatt.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?