Alfréd
-3 °C
3 °C

Pert nyertek a prostituáltak

2003.07.16. 15:35
Másodjára is pert nyert a Magyarországi Prostituáltak Egyesülete a Fővárosi Közigazgatási Hivatal ellen, így az alperes II. kerületi önkormányzatnak hatósági bizonyítványt kell kiadnia arról, hogy mely utcák védettek, illetve hol dolgozhatnak jogszerűen az örömlányok a kerületben.
Az egyesület azért indított pert, mert nem kapta meg a II. kerületi önkormányzattól azokat a hatósági bizonyítványokat, amelyek a védett - tehát a prostituáltak számára tiltott - utcák listáját tartalmazzák.

Ki kell jelölni a védett utcákat

A Fővárosi Bíróság szerdán másodfokon tárgyalta az ügyet, és jogerős ítéletet hozott. A bíróság ezzel hatályon kívül helyezte az FKH korábbi elutasító határozatát, és új eljárásra utasította a hivatalt. Májusban az egyesület egyszer már jogerősen pert nyert a hivatal ellen, a per tárgyát akkor a XI. kerületi védett övezetek képezték.

A bíróság szerint az egyesület kérelmének elutasítása jogszerűtlen volt a közigazgatási hivatal részéről. Szerintük ugyanis a közigazgatási hivatal egyértelműen meghatározhatta volna a prostituáltak elől védett utcák listáját. Az alperes hivatal a tárgyalás során kétségbe vonta az egyesület jogképességét, úgy vélték ugyanis, hogy a Magyar Prostituáltak Egyesülete nem léphet fel a fővárosi örömlányok képviseletében. A bíróság azonban nem adott helyt a hivatal kifogásainak. A bíróság döntése jogerős.

Felkeresik az összes fővárosi önkormányzatot

Kárpáti József ügyvéd, az egyesület ügyvédje közölte, az egyesület a közeli napokban felkeresi az összes fővárosi kerület önkormányzatát, hogy hatósági bizonyítványt kérjenek tőlük a védett övezetekről - tette hozzá.

Az egyesület szerint a hatósági bizonyítványok birtokában az örömlányok már minden kétséget kizáróan igazolhatják - például egy intézkedő rendőrnek - hogy legálisan, nem védett területen űzik mesterségüket.

Kárpáti József úgy véli: 30-60 napon belül "elvárható az önkormányzatoktól", hogy kiadják a kért hatósági bizonyítványokat.