Lázár, Olimpia
-6 °C
-1 °C

Protézisbotrány Németországban

2002.11.21. 11:59
Több százmilliós kár érte a német egészségbiztosítókat, miután az orvosok éveken át többszörös áron számlázták ki az olcsó protéziseket.
A német egészségügy háború utáni történetének vélhetően legnagyobb csalási botrányában próbálják meg kibogozni a szálakat az ügyészség és az egészségbiztosítók emberei. Mint arról a csütörtöki német lapok beszámoltak, fogorvosok Németországban éveken át külföldön, olcsón elkészített protéziseket ültettek be pácienseik szájába. A számlán azonban a magas német ár szerepelt, az eredetinek a többszöröse.

Házkutatás

A rendőrség és az ügyészség házkutatást tartott a felelős kereskedelmi cég, a Globudent/O-Dent-O mülheimi, esseni és duisburgi irodahelyiségeiben, illetve a vezetők lakásain. A nyomozás során a hatóságok szeretnék felkutatni az üzletben részt vevő orvosokat is.

Több százmillió euró a kár

Az alsó-szászországi AOK biztosító nyomozó csoportjának vezetője, Peter Scherler szerint egyedül a most, kiindulópontként feltárt esetekben 50 millió euró az okozott kár mértéke. A hamis számlázás okozta károk a több százmillió eurót is elérhetik. Scherler "a második világháború utáni időszak legnagyobb csalási botrányáról" beszélt, mert emberek ezreit érinti az ügy.

Bérmunka

A csalók a bérköltség-különbözetet használják ki. Az AOK biztosító emberei Kínába, Thaiföldre, a Fülöp-szigetekre, Magyarországra, Törökországba vezető nyomokat vizsgálnak. A csalásról olyan orvosoktól értesültek, akik rövid ideig maguk is beszálltak az üzletbe.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!