Gál
6 °C
22 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Amerikai hadihajók a szomáliai kalózok ellen

2008.09.30. 09:28
Hadihajókból von gyűrűt a kalózok kezére került, 33 tankot szállító ukrán teherhajó köré az amerikai haditengerészet. A tankokat az amerikaiak szerint eredetileg Szudánba akarták szállítani.

Több hadihajót vezényelt az Egyesült Államok haditengerészete Szomália partjaihoz, hogy bekerítsenek egy, a kalózok kezére került ukrán teherszállítót. Az ukrán hajó 33 tankot szállít, az amerikai haderő meg akarja akadályozni, hogy a harcjárművek "rossz kezekbe kerüljenek", írja a BBC.

Az amerikai haditengerészet szóvivője azt is elmondta, hogy tudomásuk szerint a kenyai kormány állításával ellentétben a tankokat nem Kenyának, hanem Szudánnak, pontosabban a dél-szudáni gerilláknak szánták - ez pedig sérti az országgal szembeni fegyverembargót is.

A haditengerészet rombolókat és cirkálókat küldött az ukrán teherszállító bekerítésére. A hadihajók tizenhat kilométeres körben vonnak zárlatot a kalózok kezére került hajó köré.

"A célunk a személyzet biztonságának garantálása és annak megakadályozása, hogy a szállítmányt más hajókra pakolva a szárazföldre vigyék" - mondta el a BBC-nek Nathan Christensen hadnagy, az amerikai haditengerészet 5. flottájának szóvivője. A hajó 21 fős személyzetének egyik tagja a jelentések szerint betegség miatt életét vesztette.

Az ukrán teherszállító drámájával párhuzamosan a szomáliai kalózok váltságdíj ellenében szabadon engedtek egy malajziai tartályhajót, amelyet egy hónapja foglaltak el az Ádeni-öbölben. A pálmaolajat szállító, Bunga Melati 2 elnevezésű hajót hétfőn engedték el, két nappal egy másik malajziai tartályhajó szabadon bocsátása után.

Hassan Marican malájziai elnök elismerte, hogy mindkét esetben váltságdíjat fizettek a kalózoknak, de az összeget nem árulta el. A két hajó 79 fős legénységének, köztük 14 Fülöp-szigetekinek, nem esett baja, de orvosi ellenőrzésen fognak átesni. Az útnak engedett tankereket malajziai hadihajók kísérik és várhatóan napokon belül elérik Dzsibutit.