Koronavírus adatok

2021. dec. 07.
Oltottak Kórházban Elhunytak Fertőzöttek
Mária
-5 °C
4 °C

Amerikai hadihajók a szomáliai kalózok ellen

2008.09.30. 09:28
Hadihajókból von gyűrűt a kalózok kezére került, 33 tankot szállító ukrán teherhajó köré az amerikai haditengerészet. A tankokat az amerikaiak szerint eredetileg Szudánba akarták szállítani.

Több hadihajót vezényelt az Egyesült Államok haditengerészete Szomália partjaihoz, hogy bekerítsenek egy, a kalózok kezére került ukrán teherszállítót. Az ukrán hajó 33 tankot szállít, az amerikai haderő meg akarja akadályozni, hogy a harcjárművek "rossz kezekbe kerüljenek", írja a BBC.

Az amerikai haditengerészet szóvivője azt is elmondta, hogy tudomásuk szerint a kenyai kormány állításával ellentétben a tankokat nem Kenyának, hanem Szudánnak, pontosabban a dél-szudáni gerilláknak szánták - ez pedig sérti az országgal szembeni fegyverembargót is.

A haditengerészet rombolókat és cirkálókat küldött az ukrán teherszállító bekerítésére. A hadihajók tizenhat kilométeres körben vonnak zárlatot a kalózok kezére került hajó köré.

"A célunk a személyzet biztonságának garantálása és annak megakadályozása, hogy a szállítmányt más hajókra pakolva a szárazföldre vigyék" - mondta el a BBC-nek Nathan Christensen hadnagy, az amerikai haditengerészet 5. flottájának szóvivője. A hajó 21 fős személyzetének egyik tagja a jelentések szerint betegség miatt életét vesztette.

Az ukrán teherszállító drámájával párhuzamosan a szomáliai kalózok váltságdíj ellenében szabadon engedtek egy malajziai tartályhajót, amelyet egy hónapja foglaltak el az Ádeni-öbölben. A pálmaolajat szállító, Bunga Melati 2 elnevezésű hajót hétfőn engedték el, két nappal egy másik malajziai tartályhajó szabadon bocsátása után.

Hassan Marican malájziai elnök elismerte, hogy mindkét esetben váltságdíjat fizettek a kalózoknak, de az összeget nem árulta el. A két hajó 79 fős legénységének, köztük 14 Fülöp-szigetekinek, nem esett baja, de orvosi ellenőrzésen fognak átesni. Az útnak engedett tankereket malajziai hadihajók kísérik és várhatóan napokon belül elérik Dzsibutit.