Benedek
-4 °C
5 °C

Prűd magyarok

2001.01.26. 17:50
A honi lakosság túlnyomó többsége eltitkolja és nem kezeli szexuális problémáit annak ellenére, hogy minden tizedik férfinak viszonylag gyakran van gondja a merevedéssel és majd minden negyedik küzd a korai magömléssel, amely mind őt, mind a partnerét zavarja - derül ki egy nemrégiben nyilvánosságra hozott felmérésből. Bár a nőket zavarja a probléma, túlnyomó részük azonban nem tesz ellene semmit.
A magyar lakosság szexuális problémáinak gyakorisága, és a problémák orvoslása iránti igény állt a középpontjában az M&H Communications által végzett felmérésnek. A kutatók több mint ezerötszáz embert kérdeztek meg, a megkérdezettek minden szempontból reprezentálják a felnőtt magyar lakosságot.

A férfiak kevesebbet tudnak a szexről

Az orgazmus gyakorisága egyenesen arányos az iskolai végzettséggel is
A válaszadó férfiak csaknem nyolcvan százaléka, a nőknek alig több mint hetvenhat százaléka vallotta úgy, hogy van állandó szexuális partnere, a férfiak öt százalékának csak alkalmi kapcsolata van, a nők között azonban ez a szám az egy százalékot sem éri el - derül ki a kérdőívekből. Bár a fiatal lányok valamivel többet tudnak a szexről, mint a fiúk, ez a tendencia nem csupán a késői éréssel hozható összefüggésbe, mivel a legidősebb, hatvanöt év feletti férfiak között is van olyan, akinek egyáltalán nem volt még semmiféle szexuális kapcsolata.

Viszont többet csinálják

A kérdőívek tanúsága alapján a férfiak valamivel intenzívebb szexuális életet élnek, mint a nők: 5,7 százalékuk naponta akár többször is, 12 százalékuk heti 4-6 alkalommal, egyharmaduk heti 2-3 alkalommal szeretkezik, 5,5 százalékuk pedig úgy vallott, hogy soha nem él szexuális életet.

A heti négy aktus az ideális

A nőknek csupán alig több mint öt százaléka él naponta nemi életet, 13,3 százalékuk ritkábban, mint havonta, tizenkilenc százalékuk viszont egyáltalán nem szeretkezik. A fiatalabb nők egyötöde több szexre vágyik, a 35-45 év közöttiek, tehát a leginkább állandó partnerrel rendelkezők azonban inkább ritkítanák az alkalmakat. A felmérésből kiderül, hogy a legtöbb nő számára a heti négy aktus az ideális.

A nőknek csupán alig több mint öt százaléka él naponta nemi életet
A kérdőívek alapján a magyar nők 43 százaléka mindig, 39 százaléka általában élvezi a szexet, ám 16 százalékuk ritkán vagy soha nem élvezi az együttléteket. A legfiatalabbak majdnem fele mindig élvezi a szexet, a 26-35 éves korosztálynak pedig kétharmada vallotta úgy, hogy minden aktus egyben orgazmust is jelent számára. A 35 év feletti nőknél zuhanásszerűen csökken a szexuális élet élvezete.

Az orgazmus gyakorisága úgy tűnik egyenesen arányos az iskolai végzettséggel is.

A nők és a férfiak válaszainak együttes értékeléséből kiderül, hogy a férfiak 5 százalékánál rendszeresen, 7 százalékánál alkalmanként, 15-18 százalékuknál pedig hébehóba lépnek fel potencia zavarok. Az állandó partnerrel rendelkező nők ennél valamivel kisebb százalékban vallották azt, hogy partnerüknek merevedési gondjai vannak. A potenciazavarok inkább a házas férfiakat sújtják, és amelyikük gyakrabban szeretkezik, kevésbé szembesül ezzel a problémával.

A potenciazavarral küzdő férfiaknak csaknem fele úgy nyilatkozott, hogy nem zavarja a probléma, és csupán egyharmaduknak okoz a merevedés elmaradása súlyos gondot. A potencia zavarokkal küzdők csupán öt százaléka vélekedett úgy, hogy partnerét nála is jobban zavarhatja ez a probléma. Pedig a nők által kitöltött kérdőívekből az derül ki, hogy a nőket kimondottan zavarja a merevedés hiánya, és hatvan százalékuk súlyos problémának tartja azt.

A merevedési gondokhoz hasonló eredmény születetett a korai magömlésre vonatkozó kérdéseknél, azzal a különbséggel, hogy a nők valamivel kisebb arányban észlelik ,,korainak" partnerük magömlését. Egyébként minden negyedik férfi arról számolt be, hogy rendszeresen vagy alkalmanként hamarabb ejakulálnak, mint szeretnék, majd negyven százalékuk soha nem találkozik ezzel a problémával, ám 2,2 százalékuk, főleg az idősebb korosztály azt sem tudja mit jelent ez a kifejezés.

A házasság árt a szexnek

A tartós együttlét itt is rányomja a bélyegét a teljesítményre, ugyanis a legtöbb korai magömlésről a házasságban élő férfiak számoltak be. A korai magömléssel küzdők azonban a potencia zavarosokkal ellentétben sokkal inkább a szexuális életüket megnehezítő problémának érzik azt.

A tartós együttlét rányomja a bélyegét a teljesítményre
Bár a megkérdezett nők több mint egynegyede arról számolt be, hogy van a szexuális életét megnehezítő vagy akadályozó problémája, csupán 13 százalékuk tesz valamit ez ellen. Hasonló a helyzet a férfiaknál is, csupán 12 százalékuk orvosolja a bajt, negyven százalékuk azonban nem tesz semmit ellene. A megkérdezett férfiak majd hatvan százaléka nem hajlandó pénzt áldozni szexuális gondjainak megoldására, ám akik a legtöbbet költenek ilyesmire, azok sem hajlandók havonta 5000 Ft-nál többet áldozni.

A felmérésből az is kiderül, hogy a zavarokkal küzdők inkább ingyenes és házilagos eljárásokat keresnek a probléma megoldására, vagy partnerükben keresik a hibát. Fizetett szakemberek segítségét azért nem vennék igénybe, mert szégyellősek, illetve mert ezt nem betegségnek, hanem testi fogyatékosságnak tartják.