Koronavírus adatok

2021. dec. 03.
Oltottak Kórházban Elhunytak Fertőzöttek
Miklós
1 °C
4 °C

Roubini előtt megmondta: válság lesz

2008.10.26. 13:30
Egy nyugdíjas főkönyvelő azt állítja magáról, hogy megfejtette Nostradamus próféciáit. Ennek alapján már több mint négy éve megjövendölte, hogy világméretű pénzügyi válság közelít. Hát, most megkaptuk. Péntek Sándornál jártunk, mondja meg, mire számíthatunk.

Főkönyvelni nem lehet hobbiból, mint vasútmodellezni vagy gyufaszálból Eiffel-tornyot építeni, ezért ha az ember főkönyvelőként nyugdíjba megy, új foglalatosság után kell nézni. Lehet például egész nap a sarki kocsmában ülni, a pincérlányt fűzni, az ivócimboráknak a Blikkből felolvasni. Lehet számítógépet venni, FIFA-menedzsert játszani, felvinni a Cremonesét az olasz C/2 ligából az A osztályba, és megnyerni vele a Bajnokok Ligáját. És lehet, mint Péntek Sándor állítja magáról, megfejteni Nostradamus jövendölését.

Fotók: Barakonyi Szabolcs

Hogy Péntek Sándor csakugyan megfejtette Nostradamus jövendölését vagy sem, azt nem tudhatjuk. A nyugdíjas főkönyvelőnél utoljára 2004-ben jártunk, és ott hagytuk abba, hogy az elkövetkezendő években Amerikában valami zavar keletkezik. Kitör egy világméretű járvány, az arabok elfoglalják Dél-Európát. Az arabokat a kezdeti sikereik után kiűzik, és atombombával jórészt elpusztítják valamennyiüket. A nagytőke uralma véget ér, hét évig az Európai Unió, az USA és Kína uralja a világot, majd két fivér győz, akik nem szülöttei a volt vezető nemzeteknek.

Az elmúlt években dübörgött a pannon puma, majd 2006-ban szükség volt ugyan némi kiigazításra, de azt ígérték, hogy a 2010-es választási kampányra a puma feléled, a nyugdíjak vásárlóértékét pedig megvédik Orbán Viktortól. Most azonban összedőlni látszik minden. Úgy gondoltuk, érdemes lesz visszamenni Péntek Sándor nyugdíjas főkönyvelőhöz, aki Nouriel Roubini közgazdászprofesszornál három évvel korábban megjósolta a válságot.

És minden esély megvan arra, hogy más próféciák is megvalósuljanak. Az összeesküvés-elméletek népszerűsítésével nem vádolható Eric Hobsbawm például egy új világháború esélyeit is latolgatja legújabb könyvében, a szakértők pedig a következő öt-tíz évben világméretű, emberek millióinak életét fenyegető influenzajárványt jósolnak.

Már nincs kedvünk viccelődni Péntek Sándoron, mint tettük azt korábban. Megkérjük: ismertesse, mi vár ránk a következő években.

Röviden: semmi jó.

Hosszabban: a harmadik világháborúban Afganisztán megtámadása óta benne vagyunk. Mivel a válság a háború félidejében tör ránk, ezért már most kijelenthetjük, hogy a harmadik világháború 2016-ban befejeződik.

A válság súlyos munkanélküliséggel és a nagytőke uralmának megszűnésével jár, az ipar állami felfuttatására előveszik a korábbi válság receptjét, a fegyverkezést. A harmadik világháború zárószakaszában az arabok megtámadják Európát, elfoglalják Spanyolországot, Olaszországot, Franciaországot, hídfőállást létesítenek Koszovóban, Bosznia-Hercegovinában, végül a Nyugat nagy veszteségek árán kiveri az arabokat a kontinensről. És felemelkedik – ahogy korábban is megmondta – a két fivér. Ők kik lesznek? – kérdezem. Fogalmam sincs – mondja. A jóslatokban ugyanis, avat be a titokba a nyugdíjas főkönyvelő, az a szép, hogy csak arra lehet ráismerni, ami megtörtént.

Fotók: Barakonyi Szabolcs

A próféciák alapján tulajdonképpen egy szép új világ épül, bár az kevéssé vigasztal minket, hogy mi most éppen rossz korban élünk – már ha hinni lehet Péntek Sándor megfejtésének. A végén ugyanis a rossz elnyeri méltó büntetését. A jövendölések a mérhetetlen önzés, kapzsiság és közömbösség okát, a pénz hatalmának megszűnését ígérik.

Megvalósul, Péntek Sándor szavaival, egy emberi világ, amiben jó és érdemes élni. Nem lesz nyomor, hajléktalanság és erőszak, mindenki emberhez méltó életet élhet. (Megjegyezzük: mindez feltűnően hasonlít a kádárista Munkáspárt programjához.)

És a felesége mit szól ahhoz, hogy az utolsó húsz évét Nostradamusnak szánta? – kérdezem. Örül neki, mondja, mert legalább itthon vagyok.

Hát, ha mégsem valósulnak meg Nostradamus próféciáinak Péntek Sándor-féle változata, nem jönnek az arabok, nem lesz pusztító járvány, nem szűnik meg a pénz és a két fivér sem emelkedik fel, ennyi haszna már volt a kutatásnak. És Péntek Sándorné szempontjából ennél több nem is kell.