Ágnes
-1 °C
2 °C

Nem tudni, ki verette meg Szász Károlyt

2005.02.23. 16:15
Befejeződött a PSZÁF volt elnökének bántalmazása miatt indított nyomozás, a rendőrség a maradandó fogyatékosságot okozó testi sértés miatt egyetlen gyanúsított, N. Tibor ellen javasol vádemelést. A felbujtó továbbra sem ismert.

Befejeződött a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete (PSZÁF) egykori elnökének bántalmazása ügyében az iratismertetetés és a nyomozás, a rendőrség egyetlen gyanúsított ellen javasol vádemelést, mondta a sértett ügyvédje az MTI-nek szerdán.

"Szász Károly bántalmazása ügyében maradandó fogyatékosságot okozó testi sértés miatt egyetlen gyanúsított, N. Tibor ellen javasol vádemelést a Budapesti Rendőr-főkapitányság (BRFK). Szász Károly egyik ujja a bántalmazás miatt maradandó elváltozásokat szenvedett, állítja egy orvosi szakvélemény. Az iratokat várhatóan hétfőn terjesztik fel a Fővárosi Főügyészségre" - mondta Futó Barnabás.

Nyolc napon túl gyógyult

Szász Károly jogi képviselője elmondta, megítélése szerint a rendőrség rendkívül alapos munkát végezett, az iratismertetés során több ezer oldalnyi iratot tártak elé. A bántalmazás tettese mellett nagy erőkkel kutattak a lehetséges felbujtók után, de arra vonatkozóan nem került a hatóságok birtokába kellő számú bizonyíték, tette hozzá. Futó Barnabás szerint a legtöbb adat még mindig arra utal, hogy Szász Károly bántalmazása az úgynevezett Pannonplast-üggyel lehet összefüggésben.

Az ügyvéd korábban az MTI-nek elmondta, Szász Károly 2003. június 16-i bántalmazásának napján a testi sértéssel gyanúsított elkövető és a brókerbotrány első számú gyanúsítottja, Kulcsár Attila között több telefonbeszélgetés is lezajlott. Szász Károly bántalmazása ügyében Kulcsár Attilát csak tanúként hallgatták meg.

Nyolc napon túl gyógyult

Szász Károlyt, aki a megverésekor a PSZÁF elnöke volt, kerékpárbalesetet színlelve tartóztatta fel két férfi a fővárosban. Olyan súlyosan bántalmazták, hogy nyolc napon túl gyógyuló sérüléseket szenvedett. Sokáig ismeretlen tettes ellen folyt a nyomozás, majd 2004. augusztusában a Budapesti Rendőr-főkapitányság (BRFK) vezetése bejelentette, hogy egy másik bűncselekmény miatt előzetes letartóztatásban lévő nagykanizsai férfit gyanúsítanak Szász Károly bántalmazásával.

Szász Károly betegágyán egy akkor készülő felügyeleti határozattal hozta összefüggésbe a személye elleni támadást. A PSZÁF akkor a Pannonplast-papírok megszerzésének visszásságairól készített jelentést, amelyben közpénzek felhasználását is valószínűsítették, és amelyet Szász Károly megveretése napján tettek közzé.

A Pannonplast-ügy PSZÁF-vizsgálatakor derült ki, hogy Kulcsár Attila, a K&H Equities befektetési tanácsadója külön ügyfélkörrel rendelkezett. Kulcsár Attilát azóta különösen jelentős értékre elkövetett sikkasztással és más bűncselekményekkel gyanúsították meg.