Ötven fokos hőség gyilkol Pakisztánban

2006.05.14. 16:18
Pakisztán középső részén a nappali hőmérséklet helyenként az 50 Celsius fokot is eléri. Az egy hete tartó hőhullámnak már 84 halálos áldozata van.

Hétfőtől péntekig ötvenegyen vesztették életüket Pakisztánban a szűnni nem akaró hőség miatt. Az elmúlt 24 órában harminchárman haltak meg a kegyetlen kánikulától, és százak kerültek kórházba napszúrással és gyomorbántalmakkal.

A hőség a közép-pakisztáni térség egyik jelentős nagyvárosát, Multánt érinti leginkább. Utcái teljesen kihaltak. A helyi meteorológiai intézet vezetője, Kámaruz Zamám szerint a hőség május 18-ig megmarad a térségben. A Szindh tartománybeli Dzsakobábádban, és a Beludzsisztán tartománybeli Szibiben a hőmérséklet elérte az 50 Celsius-fokot a hét elején. Multánban 46, Lahoréban 43 és a fővárosban, Iszlámábádban 41 fokot mértek a héten.

Saukat Aziz pakisztáni kormányfő felkérte a lakosságot, imádkozzon, hogy essen eső, szűnjön meg a hőhullám, ami súlyos szárazságot idézhet elő. Nincs kilátás arra, hogy az elkövetkező két hónapban jelentősebb csapadék essen a térségben. A három évvel ezelőtti hőhullámnak 230 halálos áldozata volt Pakisztánban.

  • Hírek
  • Hírek