Orsolya
7 °C
14 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Szegeden is vizsgálat indult a Walesben kirúgott orvos ellen

2008.09.23. 21:46
Közös megegyezéssel megszüntették a Szegedi Tudományegyetem Pathologiai Intézetében annak az orvosnak a munkaviszonyát, akit öt hónapos walesi munkája után hibás diagnózisai miatt töröltek a brit orvosi nyilvántartásból. Szegeden is felülvizsgálják a leleteket, amiket készített.

Felmentették közalkalmazotti státuszából közös megegyezéssel kedden azt az orvost, akit hibás diagnózisai miatt töröltek a brit orvosi nyilvántartásból. Emellett a Szegedi Tudományegyetem Pathologiai Intézeté vizsgálatot indít az ügyben: átvizsgálják a patológus leletértékeléseit, amiket az utóbbi időben végzett a klinikán.

A szegedi intézetben azért döntöttek így, mert a férfinak kötelessége lett volna tájékoztatni munkáltatóját arról, hogy ellene, munkája miatt egy évvel ezelőtt Nagy-Britanniában vizsgálatot indítottak. Mikó Tivadar professzor, az intézet igazgatója elmondta, hogy kedden a kollégájával ezt megbeszélte, aki belátta kötelességének elmulasztását, ezért közös megegyezéssel megszüntették a munkaviszonyát. Ezzel egy időben indult vizsgálat a patológus ellen.

Az orvos által elkészített leleteket újra értékeljük, ennek eredményét összefoglaljuk és erről a közvéleményt is tájékoztatjuk, mondta Mikó Tivadar. A feladat elvégzésével a legtapasztaltabb munkatársait bízza meg az intézet igazgatója.

A patológus szakorvos, kórszövettan és citológiai területen végzett munkát. A diagnózisok felállításában ezen a szakterületen előfordulnak véleménykülönbségek, természetesen minden orvos hibázhat, de ezekért a hibákért a felelősséget vállalni kell, és törekedni kell arra, hogy ezeket a tévedéseket lehetőség szerint elkerüljük, fejtette ki Mikó Tivadar.

A brit orvosi nyilvántartásból azután törölték a magyar doktort, hogy a Walesben töltött öt hónap alatt 1300 beteget vizsgált meg, és a diagnózisai közül 43 aggályos volt.

Az igazgató kedden a történtekről tájékoztatta a Patológus Szakmai Kollégium elnök-asszonyát és az Országos Patológus Szakfelügyelő Főorvost. Azt mondta, a belső vizsgálat után derül ki, hogy lesz-e az ügynek bármilyen következménye.