Beáta, Izolda, Lea
-4 °C
4 °C

Székkel védte életét a brazil püspök

2003.07.18. 10:40
Bár súlyos sérüléseket szenvedett, egy székkel védekezve megmenekült támadójától egy brazil püspök. A maffia elleni fellépés ikonjának számító Silvestre Luíz Scandia támadója isteni sugallattal indokolta tettét.
Merényletet követtek el csütörtökön egy brazil érsek ellen, aki a maffia kérlelhetetlen ellenfeleként szerzett magának hírnevet. A 72 éves Silvestre Luíz Scandiara késsel támadt Vitoria városban egy férfi, és súlyos mellkasi sérülést okozott az érseknek.

Az egyházfinak azonban volt annyi ereje, hogy egy széket vágjon támadójához, akit a rendőrség percekkel később elfogott. Az egyházi vezetőt nyomban kórházba vitték és megoperálták, jelentések szerint túl van az életveszélyen.

Isteni sugallatra

A merénylet háttere egyelőre nem tisztázott. Az őrizetbe vett támadó, egy 52 éves sportoktató azt állítja, hogy ő "Isten szolgája, és felsőbb parancsra cselekedett". Tettét azzal indokolta, hogy Scandian nem tartotta tiszteletben a Bibliát.

Egy rendőrfelügyelő szerint lehetséges, hogy a merényletet egy vallási fanatikus követte el. Ugyanakkor nem kizárt, hogy a támadás hátterében az alvilág áll. Az érsek ugyanis a szervezett bűnözés elleni küzdelem jelképes alakja, ő halad minden maffiaellenes tüntetés élén.

Scandia a múltban már többször kapott halálos fenyegetést a brazil alvilágtól. Az érsek szűkebb hazája, Espírito Santo (magyarul: Szentlélek) szövetségi állam a maffia és a korrupció fellegvárának számít Brazíliában - emlékeztetett a dpa hírügynökség.