Valér
4 °C
8 °C

Pál apostol reinkarnációjának tartják Putyint

2005.04.11. 17:08
A Lenin-keresztények után újabb politikusimádó szekta bukkant fel Oroszországban. A nyizsnij-novgorodi szekta a kozmikus kommunistákkal szemben Putyint imádja, akiben Pál apostol reinkarnációját látják.

Pál apostol reinkarnációját véli felfedezni Vlagyimir Putyinban egy orosz szekta. A Nyizsnij-Novgorodban évek óta működő gyülekezett vallási ünneppé nyilvánította Putyin államfői beiktatásának a napját.

A Szűzanyát imádó szekta szerint Krisztus második eljövetele már megtörtént, jelenleg Isten hét fia és hét antikrisztus is él a földön. A szekta vezetője szerint Vlagyimir Putyin Pál apostol reinkarnációja, aki előbb Saulusként üldözte a keresztényeket, majd megtért, hogy egyre több embert fordítson az igaz hit felé. Ennek megfelelően a közösség tagjai minden évben ugyanúgy megülik az orosz államfő elnöki beiktatásának napját, mint a nagy egyházi ünnepeket.

A közösség tanaiban jut szerep II. Alekszij orosz ortodox egyházfőnek, akiben Pontius Pilatust vélik felfedezni, ám némiképp megváltozott "küldetéssel". A római helytartó orosz változata arra hívatott ugyanis, hogy megakadályozza Jézus újbóli megfeszítését.

Ez nem az egyetlen politikusokat imádó orosz szekta. Volgográdban a 90-es évek óta működik a "Kozmikus kommunisták pártja". A Lenin-keresztények, ahogy a szervezet tagjai nevezik magukat, a felvonulásokon Jézus, Lenin és Marx Károly képét hordozzák körbe. Egyébként mindegyik párttag valamilyen híres ember reinkarnációjának véli magát. Ennek megfelelően a párttagok soraiban egyaránt megtalálható Engels és Dávid király, Jézus Krisztus és Sztálin.