Aladár, Álmos
-1 °C
3 °C

Kitépték áldozataik szívét a kongói lázadók

2003.01.15. 17:05
Kitépték áldozataik szívét, szisztematikusan erőszakolták meg a nőket és embereket ettek a lázadók - tárta fel az ENSZ kongói vizsgálata. A vizsgálócsoport szóvivője szerint mindent meg kell tenni a bűnösök bíróság elé állításáért.
Megerősítette a kannibalizmus tényét az ENSZ kongói vizsgálata - jelentette a BBC. Az Uganda által pénzelt Kongói Felszabadítási Mozgalom (MLC) és két kisebb lázadó csoport fegyveresei két és fél hónapon át, tavaly október közepétől januárig véres mészárlásokat hajtott végre. A lázadók az emberevés mellett kivégzéseket hajtottak végre, megerőszakolták a nőket és megkínozták a pigmeus népcsoport tagjait.

Kitépték a szívüket

Egy fiatal lány testét például apró darabokra vágták, majd megették - hangzott el a 350 szemtanú és áldozat meghallgatásainak egyikén. Más esetekben a lázadók egyszerűen kitépték áldozataik szívét vagy más belső szerveit, majd megetették velük az áldozat rokonait. A fegyveresek szisztematikusan erőszakolták meg a nőket és fosztogatták a házakat - írja a BBC.

"őrültek" - jellemezte a lázadó fegyvereseket az ENSZ egyik szóvivője. Mint mondta, mindenképpen bíróság elé kell állítani az önkontrolljukat vesztő vérengzőket. A vizsgálóbiztosok elküldték jelentésüket az ENSZ Biztonsági Tanácsának.