Gusztáv
-4 °C
1 °C

Törökbálinti petárdaraktár: a cég felelős a károkért

2006.01.23. 14:16
A Pyro-Technik Kft. felelős a törökbálinti petárdaraktár felrobbanása miatt okozott károkért - állapította meg első fokon, nem jogerősen a Pest Megyei Bíróság. A cég azzal védekezik: általuk nem ismert, tudtukon kívül odakerült fekete lőpor okozta a detonációt.

A Pyro-Technik Kft. felelős a törökbálinti petárdaraktár felrobbanásával okozott károkért a Pest Megyei Bíróság hétfőn kihirdetett elsőfokú, nem jogerős ítélete szerint - közölte a károsultak jogi képviselője.

A Pest Megyei Bíróság most csak arról döntött, lehet-e kártérítést követelni a cégtől. Amennyiben ez a határozat jogerőre emelkedik, akkor kerülhet sor a kártérítés összegével kapcsolatos bizonyítási eljárás lefolytatására. A hétfői határozat ellen a Fővárosi Ítélőtáblához lehet fellebbezni.

Kovács Kázmér ügyvéd elmondta: összesen mintegy 30 millió forint kártérítést követel a polgári perben az általa képviselt törökbálinti önkormányzat, illetve több magánszemély, akinek a 2004. augusztus 5-i robbanásban megsérült az ingatlana.

A Pyro-Technik Kft. pirotechnikai raktárában 2004 augusztus 5-én hatalmas robbanássorozat történt. A helyszínen három ember halt meg és többen megsérültek. A detonáció után a környék házai kigyulladtak, a lakókat kitelepítették otthonaikból.

A Pyro-Technik Kft. a polgári perben azzal védekezett, hogy a robbanásról nem tehet, az "idegenkezűség" eredménye, általuk nem ismert, tudtukon kívül odakerült fekete lőpor okozta a detonációt. A Pest Megyei Bíróság azonban a szakértői vélemények alapján az alperesi védekezést nem látta bizonyítottnak. A pirotechnikai eszközök tárolásával kapcsolatban szabálytalanságokat állapítottak meg. Kiderült az is, hogy a Pyro-Tech Kft.-t korábban egy másik perben már elmarasztalta a bíróság tűzrendészeti hiányosságok miatt.

Egy másik polgári eljárásban három károsult perli a törökbálinti robbanás miatt a Pyro-Technik Kft.-t a Budaörsi Városi Bíróságon.

A Pest Megyei Rendőr-főkapitányság a napokban zárja le a nyomozást a törökbálinti robbanás miatt indult büntetőeljárásban és vádemelési javaslattal átteszi az ügyet a Pest Megyei Főügyészséghez. A robbanás miatt három személyt gyanúsítanak több ember halálát okozó foglalkozás körében elkövetett gondatlan veszélyeztetéssel, egyet pedig robbanó anyaggal való visszaéléssel.