Etelka, Aletta
1 °C
5 °C

Élő német turistát találtak öt nappal a földrengés után

2008.05.17. 08:42
Bár a tapasztalatok szerint 72 órával a földrengés után lenullázódik a romok alatt rekedtek túlélési esélye, hat nappal a szecsuani földrengés után 33 túlélőt ástak ki Pejcsuanban. Pénteken egy német turistát mentettek ki a romok alól, és megtaláltak egy francia angoltanárt is. 4,3 millió ember veszthette el otthonát.

114 órával a szecsuani (Sichuan) földrengés után élve találtak rá a romok alatt egy német turistára Vencsuanban (Wenchuan). Egy francia állampolgárságú, eltűntként nyilvántartott angoltanárt pedig a vencsuani menekülttáborban találtak meg épségben.

A mentőalakulatok szerint földrengés esetén 72 óráig van esélyük a túlélésre a romok alatt rekedteknek, a német turista így szerencsésnek tekinthető.

A földrengésben a hivatalos adatok szerint 22,069-en vesztették életüket, a hatóságok ötvenezerre becslik a halálos áldozatok tényleges számát.

Pénteken a földrengés sújtotta körzetbe látogatott Hu Csin-tao (Hu Jintao) kínai államfő. Jelenléte a BBC tudósítója szerint jelzi, hogy az ország kormánya aggódik a mentési munkálatok miatt. "A kihívás súlyos, a feladat nehéz, az idő sürget [...] Mindent meg kell tennünk, versenyre kell kelnünk az idővel és le kell küzdeni a nehézségeket, hogy a mentési munkánk győzedelmeskedjen" - mondta.

Bár a 72 órás határidő már rég lejárt, szombaton 33 túlélőt sikerült kiásni a romok alól Pejcsuan (Beichuan) városában.

Ven Csia-pao (Wen Jiabao) miniszterelnök szerint a hétfői földrengés a népi Kína közel hatvan éves történelmének legsúlyosabbja volt, rosszabb, mint a 240 ezer halálos áldozatot követelő 1976-os tangsani (Tangshan). A földrengéssel kapcsolatban meglepően nyiltan kommunikáló - ezzel az amerikai Freedom House elismerését is kivívó - kínai média becslései szerint az ötvenezer halálos áldozat mellett százhatvanezren sérültek meg és legalább 4,3 millióan váltak otthontalanná.