Ágnes
-1 °C
2 °C

Huszonegy halott a Mexikói földrengésben

2003.01.22. 10:20
Órákon át áram nélkül maradt Mexikó nyugati partvidéke, a környéket megrázó földrengésben huszonegyen vesztették életüket. Bár a rengések elérték a Richter-skála szerinti 7,8-es erősséget is, rövid időtartamuk miatt azonban nem okoztak komolyabb károkat. A földmozgás intenzitását jelzi, hogy a félezer kilométerrel arrébb fekvő Mexikóvárosban is az utcára menekültek az emberek.
Legkevesebb huszonegy emberéletet követelt a Mexikó nyugati partvidékét megrázó Richter-skála szerint 7,8-es erősségű földrengés - jelentette a CNN. A földmozgás intenzitását jelzi, hogy a rengéseket még az epicentrumtól ötszáz kilométernyire, Mexikóvárosban is áramkimaradásokat okozott, az emberek elővigyázatosságból az utcára menekültek.

A mexikói polgári védelem vezetője, Carlos Gelista tizenhat áldozat halálát erősítette meg, a földrengés középpontjában fekvő Colima állam kormányzója legkevesebb tizenkilenc halottról beszélt. A szomszédos Jalisco államban ketten vesztették életüket. Guadalajarában, az állam fővárosában negyven ház összedölt, száz ember maradt otthon nélkül.

Csak kisebb károkat okozott

Az Egyesült Államok Földtani Intézete (USGS) szerint a rengések középpontja Manzanillo városától ötven kilométerre délkeletre volt. A rengés helyi idő szerint kedd este nyolc óra hat perckor következett be. A kutatóintézet előzetes becslése szerint a földmozgások erőssége 7,3 volt, ezt azonban később felfelé módosították.

Bár a Richter-skála szerinti 7,0-es fokozatúnál erősebb rengések komoly károkat okozhatnak, egy szemtanú szerint az egy percnél is rövidebb rengésben kevés ház sérült meg. Elmondása szerint a földrengés után néhány óráig szünetelt a környák áramellátása.

Legutóbb 1995-ben volt erős földrengés

Az 1995-ös 8,0-ás erősségű rengések óta ez a legerősebb földrengés a környéken - írja a CNN a USGS adatai alapján. "Az 1995. október 9-i földrengésben negyvenkilencen vesztették életüket" - mondta el a kutatóintézet egy munkatársa a hírtelevíziónak.