György
14 °C
24 °C

Földrengés pusztíthat Los Angelesben szeptemberben

2004.04.16. 10:29
Kilencmillió embert fenyegethet egy legalább 6,4-es erősségű földrengés Los Angelesben. A kaliforniai egyetem kutatói szerint a pusztító rengés szeptemberben fog bekövetkezni. A földrengés-előrejelzés pár éve még áltudománynak számított, a Los Angeles-i geológusok kétszer azonban már jól tippeltek.
Földrengés pusztíthat Los Angelesben szeptember 5-én - jelentette be a UCLA geológiai tanszékének egyik vezető professzora. Vlagyimir Kejlisz-Borok jóslata szerint a Richter-skála szerint legalább 6,4-es erősségű rengés rombolhat a kilenc millió lakosú városban - írja a Sydney Morning Herald.

A tudomány határán

A földrengés-előrejelzés még két éve is szitokszó volt tudományos körökben, gyakorlatilag megjósolhatatlannak tartották a földrengéseket. A kaliforniai egyetem nemzetközi geológuscsapata azonban az eddigi földrengések rendszerezéséből és a kirajzolódó minták vizsgálatából új előrejelzési módszert dolgozott ki, mellyel sikerrel jelezték előre a tavaly decemberi 6,5-es erősségű kaliforniai és a tavaly szeptemberi 8,2-es erősségű hokkaidói földrengést.

Mostani jóslatuk szerint szeptember környékén a Mojave-sivatagban lesz földrengés, mely Los Angeles keleti részeit is elérheti. A rengések leginkább Palm Springs-et, a népszerű üdülővárost fenyegetik. A város közvetlenül a Szent András törés mellett helyezkedik el.

Gyakoribbá válhatnak a pusztító rengések

A Szent András törés az egyik legaktívabb földrengészóna a földön. A tudósok az elmúlt években több fúrást is végeztek a törés mentén, ahol a földrétegekben korábbi rengések nyomai után kutattak. Ezek rendszerezéséből kiderült, hogy az elmúlt másfél évezredben geológiai értelemben egy nyugodtabb periódus telt el. Most azonban a törésvonal aktivizálódásától tartanak, egy szerdán publikált jelentés szerint "hamarosan véget ér az apály" - írja az AP.

A tudósok szerint a következő száz évben gyakoribbak lehetnek a pusztító erejű földrengések - egy 7,5-es erősségű emberek tízezreit ölheti meg - írja az AP.

Véletlen is lehet

A UCLA kutatócsoportjának eddigi sikerei ellenére maradtak szkeptikusok is. "Emberi dolog mintákat keresni a rengések történetében" - jelentette ki John Adams, a kanadai Geológiai Kutatócsoport vezetője. Véleménye szerint a minták akár véletlenszerűek is lehetnek. Mindenesetre Adams is fontosnak tartja a további kutatófúrásokat, mely bővítheti a földrengésekről rendelkezésre álló tudást.