Csongor
0 °C
9 °C

A királynő szülinapját ünnepli London

2004.06.12. 17:54
Az angol főváros terrorkészültségben az ünnepségek alatt. A 78 éves királynő eközben focistákat tüntetett ki saját születésnapja alkalmából.
A negyed évezredes hagyománynak megfelelő, birodalmi pompával ünnepelte London szombaton II. Erzsébet királynő hivatalos születésnapját.

A színpompás rendezvény, a Trooping the Colour mindig június második szombatján esedékes, jóllehet a valós dátum az idén 78 esztendős jelenlegi uralkodó esetében április 21.

A nyári hivatalos királyi születésnapot abból a megfontolásból honosították meg a XVIII. században, hogy júniusban jó eséllyel már elfogadható időjárási körülmények közepette hódolhatnak az alattvalók a kivonuló uralkodónak.

Szombaton csak részlegesen vált be az elgondolás: a Buckingham-palota és az Admiralitás között húzódó Mall sugárút vörös aszfaltján esőre hajló, szeles - csak nyomokban napos - időben hintózott végig a felsorakozott százezrek között a királynő és férje, Fülöp edinburgh-i herceg a Királyi Lovastestőrség laktanyájához, amelynek nyitott udvarán, a Horse Guards Parade-en fogadta katonái tisztelgését az uralkodó.

Rendkívüli biztonságban

Az idei ünnepséget rendkívüli biztonsági intézkedések előzték meg: a helyszín környékén lovasrendőrök járőröztek, a tömegben - nem is titkolt módon - a Scotland Yard terrorellenes ügyosztályának civil ruhás tisztjei vegyültek el, és a hivatalosan meghívott előkelőségeknek is fémdetektoros kapukon kellett áthaladniuk.

Londonban tavaly óta a második legmagasabb fokú terrorkészültség van érvényben.

Az 1748 óta rendszeresen megtartott ünnepség, a Trooping the Colour annak a régi szokásnak a felidézése, amellyel annak idején, csaták előtt az egyes alakulatok zászlait és jelképeit, vagyis színeit (colour) végighordozták a katonák (troops) előtt, hogy azok a csata zűrzavarában is könnyen felismerhessék, mely színek alatt kell szükség esetén gyülekezniük.

A királynő a focit figyeli

Az idei királynői születésnap alkalmából kitüntetettek között van - talán a portugáliai labdarúgó Európa-bajnokságon részt vevő angol válogatott buzdítására - a brit futball két nagysága, Trevor Brooking, a West Ham és az angol válogatott egykori kiválósága, aki a Sir előnév viselésére jogosító lovagi címben részesül, illetve Mark Hughes, a Manchester United volt legendás csatára, aki jelenleg a walesi válogatott szakvezetője.

Hughes a Brit Birodalom Rendje (OBE) kitüntetést kapja (igaz, hogy Wales nem jutott ki Portugáliába, bár a selejtezőkön aratott néhány feltűnő győzelmet, például az olaszok ellen).

Tavaly főleg a showbiz tagjaira esett a királynő figyelme: akkor részesült lovagi címben Roger Moore filmszínész, aki azóta igényt tarthat a Sir Roger megszólításra. David Gilmour, a Pink Floyd frontembere, valamint Sting a Brit Birodalom Parancsnoka (CBE) címet kapta egy éve.