Márta, Flóra
20 °C
33 °C

Börtönből alapíthat családot Rabin gyilkosa

2006.03.07. 15:25
Engedélyezték, hogy mesterséges úton teherbe ejtse feleségét Igal Amir, Jichak Rabin volt izraeli miniszterelnök gyilkosa, aki életfogytiglani büntetését tölti.

Az Izraeli Igazságügyi Minisztérium változtatva korábbi álláspontján mégis engedélyezi Igal Amirnak, Jichak Rabin izraeli miniszterelnök gyilkolának, hogy spermát adhasson felesége mesterséges megtermékenyítéséhez. A férfi életfogytiglani börtönbüntetését tölti.

A büntetés-végrehajtási hatóság eredetileg nem akarta elismerni a házasságkötést - amelyen Amirt végül egy megbízottja képviselte -, és nem engedélyezte a házastársi látogatásokat sem. A mostani döntés ez utóbbit tiltást továbbra is meghagyja, és Amir nem hagyhatja el a börtönt a spermaadás idejére sem.

A nacionalista férfi egy békegyűlésen lőtte le a kormányfőt, mert nem értett egyet a palesztinokkal kapcsolatos politikájával, és az ítélet értelmében kegyelemben sem részesülhet. Jigal Amir országos szenzációt keltett, amikor - megbízott közvetítésével - 2004-ben feleségül vette Larissa Trimbobler Szovjetunióból bevándorolt, négygyermekes elvált asszonyt.