Vendel
7 °C
19 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Veszélyeztették-e a túszok életét a rendőrök?

2006.09.28. 12:23
Két rablót sebesítettek meg szerdán egy bankrablásban. Egyikük meghalt, a másiknak sikerült elmenekülnie, de később őt is elkapták. A rendőrök nem bizonytalankodtak, két tucatszor lőttek abba az autóba, amelyben a menekülő bűnöző két túszával ült. A jogvédők szerint ez felháborító, az pedig törvénytelen, hogy a túszokat hátrahagyó bűnözőre is rálőttek.

A Társaság a Szabadságjogokért (TASZ) szerint a "hatályos magyar jogszabályok nem adnak lehetőséget arra, hogy a rendőrök fegyvert használjanak a menekülő gyanúsítottakkal szemben", olvasható a jogvédő szervezet közleményében, amelyet a szerdai bankrablás utáni lövöldözés miatt adtak ki.

Halálos sérült

Szerdán Kispesten két fegyveres férfi állított be az Erste Bank fiókjába, és pénzt követeltek. Egyiküket a biztonsági őr lelőtte, a rabló a kórházban műtét közben meghalt. A másik támadó egy túszt ejtett, majd egy autót megállásra kényszerített, és annak sofőrjét is túszként használva elmenekült. A rendőrök 27 lövést adtak le a menekülőkre.


Klikk!

Jóllehet a túszoknak nem esett bántódásuk, a rablót megsebesítették. A TASZ felháborodását és értetlenségét az váltotta ki, hogy a rendőrök "célzott lövéseket adtak le arra az autóra, amiben a menekülő fegyveres rablón kívül két túsz is tartózkodott. Még aggályosabb, hogy a rendőrségi beszámoló szerint az elkövetőt a rendőrök azután terítették le célzott lövésekkel, hogy az túszait hátrahagyva menekült."

Az érvényben lévő magyar szabályok az amerikai filmekkel ellentétben nem adnak lehetőséget arra, hogy a magányosan menekülő bűnelkövetőre a rendőrök lövéseket adjanak le, írják a jogvédők. A rendőrség szóvivője, Schőn Péter az Index kérdésére annyit közölt, hogy a belső vizsgálat jogszerűnek és szakszerűnek minősítette a fegyverhasználatot.