Piroska
3 °C
3 °C

Veszélyeztették-e a túszok életét a rendőrök?

2006.09.28. 12:23
Két rablót sebesítettek meg szerdán egy bankrablásban. Egyikük meghalt, a másiknak sikerült elmenekülnie, de később őt is elkapták. A rendőrök nem bizonytalankodtak, két tucatszor lőttek abba az autóba, amelyben a menekülő bűnöző két túszával ült. A jogvédők szerint ez felháborító, az pedig törvénytelen, hogy a túszokat hátrahagyó bűnözőre is rálőttek.

A Társaság a Szabadságjogokért (TASZ) szerint a "hatályos magyar jogszabályok nem adnak lehetőséget arra, hogy a rendőrök fegyvert használjanak a menekülő gyanúsítottakkal szemben", olvasható a jogvédő szervezet közleményében, amelyet a szerdai bankrablás utáni lövöldözés miatt adtak ki.

Halálos sérült

Szerdán Kispesten két fegyveres férfi állított be az Erste Bank fiókjába, és pénzt követeltek. Egyiküket a biztonsági őr lelőtte, a rabló a kórházban műtét közben meghalt. A másik támadó egy túszt ejtett, majd egy autót megállásra kényszerített, és annak sofőrjét is túszként használva elmenekült. A rendőrök 27 lövést adtak le a menekülőkre.


Klikk!

Jóllehet a túszoknak nem esett bántódásuk, a rablót megsebesítették. A TASZ felháborodását és értetlenségét az váltotta ki, hogy a rendőrök "célzott lövéseket adtak le arra az autóra, amiben a menekülő fegyveres rablón kívül két túsz is tartózkodott. Még aggályosabb, hogy a rendőrségi beszámoló szerint az elkövetőt a rendőrök azután terítették le célzott lövésekkel, hogy az túszait hátrahagyva menekült."

Az érvényben lévő magyar szabályok az amerikai filmekkel ellentétben nem adnak lehetőséget arra, hogy a magányosan menekülő bűnelkövetőre a rendőrök lövéseket adjanak le, írják a jogvédők. A rendőrség szóvivője, Schőn Péter az Index kérdésére annyit közölt, hogy a belső vizsgálat jogszerűnek és szakszerűnek minősítette a fegyverhasználatot.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!