Emőke
-4 °C
9 °C

A Rábára is átterjedt a vízmérgezés

2004.05.03. 11:35
Ismeretlen tettes ellen folytat nyomozást a Vas Megyei Rendőr-főkapitányság a Rábába futó Vörös-patakba került méreg miatt. A csákánydoroszlóiak szombaton figyeltek fel arra, hogy a döglött halak úsznak a víz színén. A méreg az ökológiai láncon végighaladva veszélyeztetheti az Őrségi Nemzeti Park egyes fajait. A rendőrség szakértői egyelőre a mérget elemzik.
Környezetkárosítás megalapozott gyanúja miatt indított nyomozást a rendőrség ismeretlen tettes ellen, miután vélhetően mérgező anyag került a Vörös patakba a Vas megyei Csákánydoroszló és Gasztony közötti gázlónál. Doroszlóról május 1-én érkezett bejelentés arról, hogy a patak vizében haltetemek úsznak. A rendőrség szakértők bevonásával vizsgálja a patakba került anyagot, eredmények csak később várhatók, közölte az Indexszel Szalai Ferenc, a Vas Megyei Rendőr-főkapitányság sajtóreferense.

Sok hal pusztult

"Nyolcvan-kilencven kiló haldögöt szedtünk eddig össze, de egészen biztos, hogy ennél sokkal több hal pusztult el, amelyek lejjebb sodródtak a térségből" - mondta az Indexnek Markovics Tibor, az Őrségi Nemzeti Park igazgatója. Hozzátette, még nem tudják, milyen természetű méreg került a vízbe, ezért még nem lehet felbecsülni a kárt. Veszélyben vannak azonban a nemzeti parkban fészkelő réti sasok és a közeli szürkegém-telep lakói is.

Az ismeretlen méreg a Csákánydoroszló fölötti gázló térségében került a vízbe, alig két kilométerre attól a ponttól, ahol a Vörös-patak a Rábába ömlik, éppen ezért már nem lehetett megakadályozni, hogy a méreg a folyóba kerüljön. A nemzeti park munkatársai hétfőn kenukkal mentek ki a Rábára, egyrészt azért, hogy felmérjék a folyóban okozott kárt, másrészt azért, hogy ha haltetemet észlelnek, haladéktalanul begyűjtsék. Markovics elmondta, nemcsak a mérgezett halak jelentenek veszélyt az élővilágra, hanem maga a szennyezett víz is.

A hírekben megjelent korábbi információk szerint a szennyeződés úgy került a patakba, hogy valaki permetezés közben többször is áthajtott traktorral a patak gázlóján. Az igazgató ugyanakkor úgy tudja, semelyik környékbeli gazda nem vállalta magára a patakmérgezést, ezért a rendőrség lefoglalt néhány permetezőkannát, és összeveti a bennük található anyagot a patakba jutott méreggel.

"Nem evett senki a mérgezett halból, mert idejében kiplakátoltuk az eseményeket, és rendőrségi autóból megafonnal adtuk a lakosság tudtára a veszélyt" - közölte az Indexszel Horváth István, Csákánydoroszló polgármestere. Hozzátette, a hírekben megjelentekkel ellentétben a mérgezés nem volt látványos, a patak vize egyáltalán nem habzott, csak a haltetemekből lehetett következtetni a szennyezésre. Az eset valamelyest felkavarta Csákánydoroszló életét, a polgármester úgy fogalmazott: "Most ez a téma."