Etelka, Aletta
3 °C
4 °C

Válságos állapotban a rábaringes baleset két túlélője

2004.05.04. 10:49
A vasárnapra tervezett, amatőr versenyzők részére meghirdetett meghívásos túraverseny kezdete előtt ketten meghaltak a Győrhöz közeli Rábaringen. A városi rendőrkapitányság vizsgálódik az ügyben, a két szerelő életveszélyes állapotban fekszik az intenzíven, a szervezők közleményt ígértek a balesettel kapcsolatban.
A győri Petz Aladár Megyei Kórház intenzív osztályán ápolják azt a két amatőr rallyst, akik súlyos, életveszélyes sérüléseket szenvedtek vasárnap a Győr közelében található Écs melletti versenypályán. A két autós állapota még kedden is súlyos, de ennél többet a hozzátartozók kérésére nem mondhattak az intenzív osztály munkatársai.

Mint arról az Index is beszámolt, két autóversenyző meghalt vasárnap a Rábaringen, a VI. Persped Ezerjó Kupa előtt, amikor járműveikkel frontálisan ütköztek.

Meggondolatlanok voltak

A speciális mentők képei
"Nem sokkal tizenegy után hatalmas csattanást hallottunk a parabolaív felől" - mondta el az Indexnek Pavelcze László a Magyar Speciális Mentőktől, aki a műszaki mentésért felelős csoport vezetőjeként tartózkodott a helyszínen. Egy perccel később már a teljesen összeroncsolódott autóknál voltak és próbálták kivágni az összetekeredett vasdarabok közül a két, még életben lévő szerelőt. Elmondása szerint csaknem egy órába telt, mire a mentők elszállíthatták a sérülteket a győri megyei kórházba.

A baleset lehetséges okairól annyit tudott elmondani Pavelcze László, hogy a két versenyző valószínűleg egymástól függetlenül jutott arra a meggondolatlan elhatározásra, hogy kipróbálják járművüket a versenypálya lezárt szakaszán. Szerencsétlenségükre egymással ellenkező irányból indultak el, így esélyük sem volt kikerülni a frontális karambolt. Ráadásul a biztonsági előírásokat sem tartották be, hiszen egyikőjükön sem volt például bukósisak - ami pedig lehet, hogy megmentette volna a két sofőr életét.

Válságos állapotban

A két halálos áldozatot követelő baleset sérültjei - a versenyautók szerelői - továbbra is súlyos, életveszélyes állapotban vannak. Noha elsődleges ellátásuk megtörtént, a további vizsgálatok eredményétől függően hajtanak végre különféle beavatkozásokat a versenyzők életéért küzdő orvosok - mondta el az Indexnek dr. Kiss Olivér osztályos orvos.

A baleset ügyében a Győri Rendőrkapitányság közlekedésrendészeti osztálya folytatja a vizsgálatot, a vasárnapi helyszínelést követően kikérdezték a verseny szervezőit. A rendőrök a baleset okainak feltárása érdekében szeretnék majd kihallgatni a két sérültet, azonban állapotuk ezt egyelőre nem teszi lehetővé.

Amatőr verseny

A baleset a pálya egyik futamon kívüli szakaszán történt, a hivatalos bemelegítés után, és a verseny megkezdése előtt - tudtuk meg még vasárnap a szervezőktől. A pályabejárás fél nyolctól fél tizenegyig tartott, az amatőr versenyzők részére meghirdetett meghívásos túraverseny - amit végül nem tartottak meg - délben kezdődött volna. A szerencsétlenül járt versenyzők olyan szakaszon haladtak, ahova nem is mehettek volna, és a rendőrségi helyszínelés adatai szerint száz kilométeres óránkénti sebességnél is gyorsabbak voltak, amikor frontálisan összeütköztek. A tragédia egy olyan parabolakanyarban következett be, ahol a dőlésszög 45 fokos, így ott csak nagy sebességgel lehet közlekedni, hogy az autó le ne csússzon az útról.

A kiírás szerint a versenyen csak azok vehettek volna részt, akik legalább egy éves érvényes vezetői engedéllyel rendelkeznek. Ezek mellett minden versenyzőnek rendelkeznie kellett érvényes orvosi igazolással. A versenyautókban az előírás szerint legalább bukókeret volt kötelező, védőketrec csak ajánlott felszerelés volt. A biztonság növelésére kagylóülés, négypontos biztonsági öv, bukósisak és zárt ruházat használata is kötelező volt.

Nyilatkoznak

A verseny szervezői arról tájékoztatták hétfőn az Indexet, hogy rövidesen közleményt adnak ki az MTI-nek a történtekről, azon kívül nem kívánnak nyilatkozni.

Közlemény
A verseny szervezői sajtónyilatkozatot adtak ki hétfőn délután. E szerint "május 2-án reggel 7 órakor vette kezdetét a rendezvénysorozat második futama, a kötelezően előírt adminisztratív és technikai átvételekkel. Ezzel párhuzamosan 8.00-tól, a már kész, felépített, rendezőkkel és rádiókkal biztosított 9,8 km-es leendő versenyterületen megkezdődött a pályabejárás, amit a benevezett versenyzőpárosok pályabírói felügyelettel, edzéskártyával teljesítették. A teljesen biztonságos pályán a kiírás feltételeinek és az időtervnek megfelelően a pályabejárás rendben lezajlott. A szervezők és a versenyzőpárosok a rajt előtti kötelező versenyzői eligazításra és rajtszám osztásra készültek. Kettő, a versenyre benevezett és a kötelező feladatokat elvégzett versenyzőpáros a rendezők által nem jóváhagyott területen, mely a verseny útvonalán kívül esett (nem tartozott sem a versenypályához, sem a szervizparkhoz), a közlekedés szabályainak ellentmondóan közlekedve nagy sebességgel frontálisan ütközött. A rendezvényre kirendelt OMSZ esetgépkocsi és speciális mentőszolgálat technikai mentő személyzeteinek gyors és áldozatos munkája ellenére két fiatal a helyszínen életét vesztette, míg két személy életveszélyes sérülésekkel került kórházba. A szervezők nem értik, hogy miért volt szükségük a versenyzőknek erre a meggondolatlan cselekedetre, ami tragédiához vezetett, hiszen a rendezvénysorozat célja, hogy zárt pályán, ellenőrzött körülmények között, biztonságos feltételekkel versenyezhessenek az autósport kedvelői."

A rendezők és a versenyzők kezdeményezésére a balesetben elhunyt versenyzők családja megsegítésére fel kívánják ajánlani a nevezésekből befizetett, költségek levonása után fennmaradt teljes összeget.