Márk
13 °C
28 °C

Szexuális zaklatással vádolják az askenázi főrabbit

2003.04.25. 11:00
A legkülönfélébb ürügyekkel fogdosta őket Jona Mecger, az európai származású zsidóság frissen kinevezett izraeli főrabbija - állítja négy férfi a Maariv című izraeli lapban. A Háárec szerint Mecger 1998-as jeruzsálemi főrabbivá történő kinevezését is meg akarták akadályozni, az akkori vádak szerint túl sok pénzt kért az esküvőkért. A főrabbi tagad és rágalomhadjáratról beszél.
Szexuális zaklatással vádolták meg Izrael új askenázi főrabbiját, Jona Mecgert. A Maariv című izraeli újság pénteki száma szerint négy férfi vádolta meg a főrabbit. A négy különböző korú férfi szerint a főrabbi állítólag a legkülönbözőbb ürügyekkel fogdosta őket.

Az újság főcímében számol be a botrányról, megjegyezve, hogy a rabbi vádlóit hazugságvizsgálatnak vetik alá. A Háárec című lap cikke szerint a rabbinátus 1998-ban megakadályozta Mecgert jelölését tel-avivi főrabbinak. Az egyik vád az volt ellene, hogy túl sok pénzt kért esküvők lebonyolításáért. A vádak alól később felmentették.

A főrabbi irodája az akkori és a mostani vádakat is visszautasította, azokat egy rágalomhadjárat részének nevezte, amelyet a kinevezéssel elégedetlen körök indítottak. Jona Mecgert április 15-én nevezték ki tíz évre az európai származású - askenázi - zsidók főrabbijává.