Alfréd
-2 °C
2 °C

Évekig nyomozhatnak a húszmilliárdos balhé ügyében

2006.03.02. 06:10
A brit rendőrség három személyt vádol az eddigi legnagyobb angliai pénzrablás ügyében. További bűnözőket is keresnek, az elrabolt pénznek is csak egy része került elő egyelőre. A nyomozás évekig is eltarthat.
Három személyt vádol a brit rendőrség azzal, hogy részesei voltak a szigetországban történt eddigi legnagyobb készpénzrablásnak - közölték csütörtökön rendőrségi illetékesek.

A rajtaütést egy fegyveres banda hajtotta végre egy hete a Securitas értékőrző és -szállító cég Kent grófságbeli lerakatában, ahol a Bank of England, vagyis a brit jegybank is tárol készpénzt. Zsákmányuk több mint 53 millió font (20 milliárd forint volt).

Egyiküket, John Fowler 57 éves üzletembert bűnszövetkezéssel és azzal vádolják, hogy túszul ejtette a lerakat vezetőjét, feleségét és fiát.

A 47 esztendős Stuart Royle elleni vád szintén bűnszövetkezés. A banda harmadik tagját, a 39 éves Kim Shackeltont pedig orgazdasággal vádolják.

Egy nyomozó elmondta, hogy a vizsgálati eljárás hónapokig vagy akár évekig is eltarthat. További bűnözőket is keresnek, és az elrabolt pénznek is csak egy része került elő egyelőre.

Korábban tizenegy személyt vettek őrizetbe, de közülük nyolcat óvadék ellenében szabadlábra helyeztek.

Két különítmény

A rablást akciófilmbe illő módon követték el. A banda egyik osztaga, amelynek tagjai rendőregyenruhához hasonló öltözetet viseltek, a lerakat igazgatójának kocsiját egy kék villogóval ellátott Volvóval tartóztatta fel. Az álrendőrök a raktárigazgatót bilincsbe verték és egy furgonba kényszerítették.

A banda egy másik különítménye ugyanezen idő alatt a raktárigazgató feleségét és nyolcéves kisfiát a család otthonából fegyverrel elrabolta és túszként fogva tartotta.

Az igazgatóval közölték, hogy családja a fogságukban van, és ha nem nyitja meg a Tonbridge kisvárosban lévő lerakat széfjeit, bántódásuk eshet. Foglyukkal ezután visszatértek a raktárhoz, az ott lévő tizennégy alkalmazottat megkötözték és távoztak a készpénzzel.