Koronavírus adatok

2021. nov. 26.
Oltottak Kórházban Elhunytak Fertőzöttek
Stefánia
3 °C
8 °C

Ítélet a kiskunhalasi rablógyilkosság ügyében

2003.11.13. 11:10
Jogerősen tizenöt év fegyházbüntetésre ítélték annak a kiskunhalasi gyilkosságnak az elsőrendő vádlottját, melyet még 1999 októberében követtek el egy helyi bögrecsárda tulajdonosa ellen. A nyereségvágyból, különös kegyetlenséggel elkövetett emberölés másik tettese tizenkét évet kapott.
Az ügy harmadrendű vádlottja 1999 szeptemberében és októberében több alkalommal is arra bíztatta az első- és a másodrendű vádlottakat, hogy kövessenek el rablást. Elmondta nekik, hogy az egyik kiskunhalasi házban Gy. László bögrecsárdát üzemeltet, és valószínűleg sok készpénzt, mintegy 1,5-2 millió forintot tart otthon. A tippért cserébe a harmadrendű vádlott a megszerzett pénz 20 százalékára tartott igényt. Az ajánlatot az első- és a másodrendű vádlott többször is visszautasította, ám amikor az elsőrendű vádlott játékgépen eljátszotta annak a vendéglőnek bevételét, ahol dolgozott, úgy döntött, mégis rablással szerez pénzt.

Kevesellték a zsákmányt

A két elkövető október 21-én éjfél után behatolt a bögrecsárda tulajdonosának házába. Mire a sértett szobájába értek, a férfi felébredt. Az ágyból felkelő sértettet H. ököllel ütni kezdte, dulakodtak, s eközben H. Péter ráült a sértettre.

A dulakodásba a másodrendű vádlott is bekapcsolódott, megpróbálta a sértett lábait összekötözni. Majd miközben T. László értékek után kutatott, H. Péter vascsővel ütötte a sértett fejét, hátha elárulja, hogy hol rejtegeti a pénzét. Az áldozat elmondta: a szekrény alatt van a pénz, ám ott a vádlottak csak 50-60 ezer forintot találtak, amit keveselltek. A magatehetetlen, súlyosan sérült férfi száját a vádlottak dobozragasztó szalaggal beragasztották, odakötözték a szekrény lábához, s magára hagyták. Az áldozat legfeljebb 1-2 órával élte túl a támadást. A megszerzett pénzből a harmadrendű vádlott 10 ezer forintot kapott.

Fegyházban töltik

Nyereségvágyból, különös kegyetlenséggel elkövetett emberölésért társtetteseként 15 év fegyházbüntetésre és 10 év közügyektől eltiltásra ítélte a Bács-Kiskun Megyei Bíróság 2003. április 11-én H. Péter 30 éves kiskunhalasi lakost, az ügy elsőrendű vádlottját.

A másodrendű vádlott, a 24 éves T. László 12 év fegyházbüntetést kapott, s 10 évre eltiltották a közügyek gyakorlásától. A felbújtó Cs. Gyulát 3 év börtönre és 3 év közügyektől eltiltásra ítélték.

A másodfokon csütörtökön helybenhagyta a Szegedi Ítélőtábla a Bács-Kiskun Megyei Bíróság áprilisban hozott elsőfokú döntését.