Valér
4 °C
8 °C

Jogszerűtlenül lőttek a rendőrök a menekülő rablókra?

2005.09.06. 11:50
Többször is használták a fegyverüket hétfőn este a budapesti rendőrök, amikor megpróbáltak elfogni három ukrán férfit. A Társaság a Szabadságjogokért jogvédő szervezet szerint a rendőrök jogtalanul lőtték le az egyik futva menekülő rablót, a rendőrség jelenleg vizsgálja, hogy jogszerű volt-e a fegyverhasználat. A negyedik, szökésben lévő rablót még körözik.

Még nem sikerült kézre keríteni azt a valószínűleg ukrán férfit, aki három társával hétfőn este megpróbált kirabolni egy férfit Békásmegyeren. Az autós üldözésbe és lövöldözésbe torkolló bűncselekmény után országos elfogatóparancsot adtak ki ellene, tudta meg kedden az Index a Budapesti Rendőr-főkapitányság sajtóosztályától.

Menekülőre fogták

Mint arról az Index is hírt adott, hétfőn este fél nyolc körül négyen megpróbáltak kirabolni Békásmegyeren egy 55 éves férfit, aki épp pénzt vett fel egy bankautomatából. A trükkös rablók kiszúrták a férfi kocsijának kerekét, majd az egyik rabló tört magyarsággal egy közeli utca felől érdeklődött. Eközben társa benyúlt a kocsiba és megpróbálta ellopni az áldozat táskáját. Ezt azonban észrevette a kocsi tulajdonosa, előkapta engedéllyel tartott gázpisztolyát és a levegőbe lőtt.

A két rabló és még két, a közelben lévő társuk a közelben várakozó, amerikai rendszámú kocsijukhoz szaladtak. Az autóval már csak hárman tudtak elmenekülni, mivel társukat, egy 34 éves ukrán állampolgárt a III. Kerületi Rendőrkapitányság helyszínre riasztott járőre elfogta, áll a rendőrség közleményében. A III. kerületi Bogdáni útnál egy másik kerületi rendőrjárőr megpróbálta megállítani a kocsit, de az nem állt meg, vezető megpróbálta elütni a rendőröket. A járőrök több lövést adtak le a menekülők autójára.

Lövöldözés

Az üldözés a II. kerületben, a Komjádi uszoda környékén ért véget. A gyanúsítottak be akartak kanyarodni a Komjádi Béla utcába, ám ez "forgalmi okok miatt nem sikerült", ezért az autóból kiugorva gyalog menekültek a Frankel Leó utca irányába, derül ki a rendőrségi közleményből.

A rendőrök felszólították a három menekülő férfit, hogy álljanak meg, de a rablók nem engedelmeskedtek, mire a rendőrök figyelmeztető lövések után több lövést adtak le feléjük. Az egyik lövés talált is, a 39 éves férfit életveszélyes sérüléssel vitték kórházba. 33 éves társát sikerült elfogni, miközben könnyű sérülést szenvedett, szintén a mentők vitték el. Társuk azonban egérutat nyert, őt jelenleg is nagy erőkkel keresi a rendőrség, mondta el kedden a BRFK sajtósa érdeklődésünkre. Az őrizetben lévő rablók ellen a Budapesti Rendőr-főkapitányság Szervezett Bűnözés Elleni Osztálya jár el.

Jogtalan fegyverhasználat?

A Társaság a Szabadságjogokért jogvédő szervezet szerint a rendőrök jogtalanul használták fegyverüket, amikor a menekülők után lőttek. A szervezet felhívta a figyelmet arra, hogy míg az első két fegyverhasználat (a kocsira leadott lövések, illetve a figyelmeztető lövések) jogszerű volt, addig az autójukat hátrahagyó, a helyszínről elfutó férfiakra rálőni már törvénybe ütköző volt. A rendőrségi törvény (1994. évi XXXIV. törvény) ugyanis nem ad felhatalmazást a rendőrnek arra, hogy ilyen esetekben lőfegyvert használjon menekülésben lévők ellen. A törvény 54. paragrafusa szerint rendőr lőfegyvert akkor használhat "elkövető elfogására, szökésének megakadályozására", ha az korábban szándékosan embert ölt, vagy állam elleni, illetve emberiség elleni bűncselekményt követett el.

Dénes Balázs, a TASZ elnöke szerint a második lőfegyverhasználat - amennyiben úgy történt az eset, ahogy az a rendőrség honlapján is olvasható - teljes mértékben jogellenes volt. "Magyarországon a rendőrnek nincs joga egy vagyon elleni bűncselekmény miatt üldözött személyt lelőni. Ha az elkövetőkre valóban menekülés közben lőttek rá, akkor nagyon komoly jogsértés történt, melyet mindenképpen ki kell vizsgálni - hiszen a jogalkotó nem véletlenül szabott meg szigorú korlátokat a fegyverhasználattal kapcsolatban" - nyilatkozott az Indexnek Dénes Balázs.

A rendőrség mint minden olyan esetben, amikor a rendőr használja fegyverét, most is megvizsgálja, hogy jogszerű volt-e a fegyverhasználat. Ennek eredményéről később, a vizsgálat lezárulta után adnak tájékoztatást, tájékoztatta az Indexet a BRFK sajtóosztálya.