Valér
-2 °C
0 °C

Rettegnek a dél-budai boltosok

2002.02.28. 14:10
A budapesti kisboltok eladóit sokkolja, hogy a közelmúltban négy fegyveres rablótámadást intéztek ismeretlenek dél-budai üzletek ellen. A rendőrség nyomoz: vizsgálják, hogy van-e összefüggés az egyes esetek között. A boltosok a helyszínen elmondták: rémisztő, hogy a tettesek 20-30 ezer forintért képesek akár ölni is.
Símaszkos, felfegyverkezett rablók tartják rettegésben a dél-budai bolti eladókat. A közelmúltban négy olyan bolti rablás, illetve rablási kísérlet történt a dél-budai kerületekben, melyeknél hasonlóak az elkövetési módszerek.

Az első eset egy hónapja történt, és már ez sok fejtörést okozott a rendőrségnek, ugyanis meglehetősen kusza a történet. A második, súlyosabb kimenetelű bűncselekmény hétfőn este történt. Egy Fehérvári úti trafikban egy ismeretlen férfi fejbe lőtte a 23 éves eladólányt, akinek állapota azóta is válságos. A harmadik rablás szerdán este történt a XXII. kerületi Honfoglalás úton. Itt is egy símaszkos férfi volt az elkövető. A rabló fegyverrel a kezében lépett be az üzletbe, és pénzt követelt. A rabló végül nem használta fegyverét, de összeverte az eladót, majd kevéske készpénzzel távozott.

A rendőrség vizsgálja, hogy lehet-e összefüggés a négy bűncselekmény között. Új, érdemi információval a rendőrség egyelőre egyik ügyben sem tud szolgálni.

"Azonnal odaadnám a pénzt"

- Ez korábban egy csendes környék volt, de a három rablótámadás miatt ma már félelemben élnek a boltosok - mondta az Index tudósítójának az egyik Leányka úti kisbolt eladója. - Persze, halottam mind a három esetről, de itt a legtöbbet az első ügyről beszélnek az emberek. Sokan arra gyanakszanak, hogy valami "kavarás van" a dologban. Azt hiszik, hogy egy műbalhé volt, melyben maga az eladó is részt vett, a tettesek az eladó barátai voltak. Az is nagyon gyanús, hogy az ott dolgozó srác elkezdett akadékoskodni a rablókkal. Ezt én is furcsállom: ha ide bejönne két símaszkos, és fegyvert fogna rám, azonnal odaadnám a pénzt.

Furcsa történet

Az egy hónapja kirabolt bolt nyitva van. Apró üzlet: két ember már nehezen fért el bent. Az eladó, egy 22 év körüli fiatalember, készségesen, de tétován válaszolgat. - A bátyám volt akkor itt az alkalmazott. Én akkor nem voltam itt, teljesen én sem látom át a történetet, nekem is elég zavaros - mondja. - Annyit tudok, hogy két símaszkos, valószínűleg Flóbert pisztollyal felfegyverzett férfi volt a tettes. Négyszer lőttek rá a bátyámra, és három lövés talált. Számomra is furcsa, hogy ennek ellenére csak könnyű sérüléseket szenvedett.

Az eladó elmondta, hogy vannak sejtései a tetteseket illetően. - Korábban gyakran járt ide két szipózós, lepukkant srác. Az eset óta nagy ívben kerülik a boltot. A bátyám szerint a tettesek vékony, alacsony fickók voltak, akárcsak akikre gyanakszunk.

Kis forgalom, kis zsákmány

Az egyik boltos abban reménykedik, az ő üzlete nem válik célponttá. - Nem tudom, mennyire amatőrök ezek a rablók, de azt sejthetik, hogy ezek a boltocskák kisforgalmúak, és általában többször üríti a tulaj a kasszát. Vagyis a zsákmány nemigen lehet több 20-30 ezer forintnál. (A rablónak az első esetben 20, a második 30 ezer forintot sikerült elvinnie.) A környéken a zöldséges megy a legjobban, annak 200 ezres forgalma van.

A zöldséges eladója viszont pont abban bízik, hogy "ide talán nem mernek jönni, mert mindig van vevő, szinte sosem üres a bolt". Elmondta, hogy nagyon megrémült, mikor a hallotta a rádióban a legutóbbi rablásról szóló híradást. - Félünk, félünk, de mit tehetünk. Az borzasztó, hogy a tettesek egy kisebb összegért is képesek rálőni a boltosra.

Ebben az üzletben nincs kamera. Ahol a rablás történt, már felszereltek egyet. Az egyik boltos szerint a kisüzletek mintegy felében van kamera. A legtöbb tulajdonos elsősorban nem az eladó érdekében építteti ki a rendszert, hanem azért, hogy biztos legyen abban, nem lopja meg alkalmazottja.

Lefegyvereztek egy rablót a XX. kerületben

Szerdán későeste meghiúsított egy másik rablótámadást egy fővárosi élelmiszerbolt alkalmazottja. A főváros XX. kerületében egy kis élelmiszerboltban egy férfi fegyvert szögezett a pénztárosra, és felszólította a napi bevétel átadására. Az üzlet alkalmazottja egy hirtelen mozdulattal kikapta a támadó kezéből a fegyvert, aki erre elmenekült. A rabló nem vitt el semmit, személyi sérülés nem történt.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!