Szilárda
0 °C
6 °C

Elítélték a rablógyilkos füzesgyarmati fiatalokat

2005.11.17. 18:14
A békés megyei fiatalok néhány ezer forintért raboltak ki egy helybéli férfit, akit egyikük olyan súlyosan bántalmazott, hogy sérüléseibe belehalt. Az ügy elsőrendű vádlottját csütörtökön jogerősen nyolc év szabadságvesztésre ítélte a szegedi táblabíróság.

Az ítélet szerint a vádlottak 2004. június 18-án az esti órákban Füzesgyarmaton szórakoztak, és alkoholt fogyasztottak. Az egyik italboltban megállapodtak abban, hogy a szintén ott szórakozó sértettet leütik és elveszik a pénzét. Hajnalban, amikor az ittas állapotban lévő sértett hazaindult, a vádlottak a nyomába eredtek. Amikor utolérték, az elsőrendű vádlott kétszer is megrúgta a sértettet, majd mivel a megtámadott férfi továbbhaladt, egy kővel megdobta. Ezt követően a földön fekvő, védekezésre képtelen sértett ruházatát átkutatták, ezernyolcszáz forintot vettek el tőle, amit sörre és csipszre költöttek.

Később visszaindultak a sértett házához, hogy újabb értékekre tegyenek szert. Útközben megnézték a még mindig a földön fekvő férfit, akinek az elsőrendű vádlott még két-három alkalommal a fejébe könyökölt. A sértett lakásáról egy négyezer forintot érő rádiót vittek el. Később az első- és a harmadrendű vádlottak ismét megnézték a földön fekvő sértettet, akihez - miután úgy találták, hogy nem lélegzik -, telefonon mentőt hívtak.

A sértett az elszenvedett sérülések következtében meghalt, életét időben nyújtott szakszerű orvosi kezelés esetén nagy valószínűséggel megmenthették volna - áll a bíróság ítéletében.

A bíróság az ügy elsőrendű vádlottját, a 21 éves V. Andrást halált okozó testi sértés, csoportosan, társtettesként elkövetett rablás, valamint lopás bűntettében mondta ki bűnösnek, s ezért jogerősen nyolc év fegyházbüntetéssel sújtotta. Az ügy másodrendű vádlottja esetében a táblabíróság hatályon kívül helyezte a Békés Megyei Bíróság - öt év szabadságvesztést kiszabó - ítéletét. A harmadrendű vádlottra hat hónapi, végrehajtásában két évre felfüggesztett börtönbüntetést kiszabó elsőfokú ítélet pedig korábban jogerőre emelkedett.