Csilla, Noémi
10 °C
28 °C

Munkára kényszerített gyerekek

2004.06.12. 14:28
A gyermekek kizsákmányolása ellen tüntettek iskolások, szülők, tanárok és civil szervezetek képviselői a román fővárosban szombaton a gyermekmunka elleni nemzetközi nap alkalmából.
Statisztikai adatok szerint Romániában körülbelül hetvenezer gyermek végez valamilyen munkát, többségük - 93 százalékuk - falun. A gyermekek idő előtti munkára fogásának legfőbb oka az alacsony életszínvonal, a hagyományos falusi háztartási modell, írta a bukaresti tiltakozó menetről beszámoló Mediafax hírügynökség. Az elmúlt hetekben a román sajtó megírta, Moldvában, Havasalföldön, de Erdély számos vidékén, köztük a Székelyföldön is, nagyon sok gyermeket sanyarú sorsú szüleik szegődtetik el pásztornak, falusi szolgának, vagy egyszerűen hónapokra "bérbe adják" őket tehetősebb gazdáknak.

A világon ez idő szerint 246 millió gyermek kényszerül munkát végezni a megélhetéséért, közülük 73 millió tíz évesnél is zsengébb életkorú. A legtöbbjük éhbérért dolgozik, anyagi és szellemi nyomorban él, megaláztatásoknak, elemi szociális és orvosi ellátás hiányában súlyos betegségeknek van kitéve.

Bukarestben szombaton a a gyermekmunka elleni nemzetközi nap alkalmából tüntettek a kiszákmányolás ellen iskolások, szülők, tanárok és civil szervezetek képviselői. A menetet a Mentsétek meg a gyermekeket szervezet és a román főváros tanfelügyelősége szervezte, nemzetközi szervezetek támogatásával. Egy gyermekküldöttség találkozott a román kormány által nemrég létrehozott nemzeti bizottság képviselőivel. Ennek a testületnek törvényes feladata a gyermekmunka elleni küzdelem.