Valér
4 °C
8 °C

Macskagyilkos óriásmosómedvék garázdálkodnak Washingtonban

2006.08.23. 14:50
Tíz macskát téptek apró darabokra mosómedvék a washingtoni Olympiában. Az általában békés emlősök elvárosiasodtak és még petárdával sem lehet megrémiszteni őket. Ráadásul a helyiek szerint megdöbbentő méretűre nőnek.

A mosómedvék általában kedves, félénk lények. Az Egyesült Államok legészaknyugatibb államában, Washingtonban most új oldalukról ismerték meg a kis emlősöket. Olympia városában a helyi lakosok szerint "hatalmas", elvárosiasodott mosómedvék garázdálkodnak. A vérengző fenevadak idén nyáron már legalább tíz macskát téptek szét, írja az Olympian című helyi lap.

"még sosem hallottam hasonlóról, ez olyasvalami, aminek utána kell néznünk" - nyilatkozta a lapnak a gyilkos mosómedvékről Sean Carrell, a washingtoni Hal- és Vadgazdálkodási Minisztérium illetékese.

Az olympiaiakat ez még nem nyugtatta meg, így két helyi lakos hétfőn lakógyűlést hívott össze. A gyűlésen negyvenen vettek részt, és megállapodtak, hogy gázspray-vel felfegyverkezve veszik fel a harcot a mosómedvék ellen.

Az elkeseredett macskatulajdonosok szerint amúgy a mosómedvék másokra is veszélyesek, nemrég például öt mosómedve fogott össze egy kisebb kutya ellen. A panaszosok szerint ráadásul ezek a mosómedvék már nem is ijedősek, egy helyi lakos petárdákkal dobálta meg a macskája körül ólálkodó állatokat, de azok fülük botját se mozdították, írja az Olympian.

"Ez egy teljesen új faj, ezek városi mosómedvék, nem félnek. Ráadásul az egyik kifejezetten nagy fickó volt" - nyilatkozta a lapnak Kari Hall, a felháborodott macskatulajdonosok egyik vezére. Társa, Tony Benjamins még tovább ment. "Ez volt a legnagyobb mosómedve, amit valaha láttam. Valóságos szörnyeteg volt".

A Benjamins család macskáját széttépő mosómedvék amúgy kislányukra is rátámadtak, amikor el akarta zavarni őket macskájától. Tony Benjamins szerint amúgy minden évben voltak mosómedvéik, de sosem volt ebből baj. "Jó érzés volt, hogy bár városban élünk, egy falatka vadvilág van a kertünk végében" - mondta. De idén "megőrültek", ezért Benjaminsék végül egy németjuhász-rottweiler keveréket szereztek, hogy elüldözzék a fenevadakat. Pedig amikor megszülettek, "olyan cukik voltak", mondta Benjamins.