Lázár, Olimpia
-6 °C
-3 °C

Tűz a Ráday utcai kollégiumban

2000.08.29. 11:35
Nem sérült meg senki abban a tűzben, amely kedden hajnalban keletkezett egy budapesti kollégiumban. A Budapesti Közgazdaságtudományi és Államigazgatási Egyetem Ráday utcai diákszállásán négy óra körül csaptak fel a lángok az ötödik emeleten. A tűz egyelőre tisztázatlan okból keletkezett, majd átterjedt a környezetében lévő bútorokra. A riadalmat igazából a folyosón keletkezett füst okozta, amely ellepte a hatodik szintet is, a lángok nem terjedtek át a többi szintre. A tűzoltók rövid időn belül eloltották a lángokat.
Az ötödik emeleti folyosó. Mire nem jók a plakátok...?
Kedd hajnalban füstszagra ébredtek a Ráday utcai Földes Ferenc kollégium lakói. Az ötödik és hatodik emeleten sűrű fekete füst gomolygott - mondták el a kolégium lakói az Index tudósítójának. A tűz négy órakor az ötödiken, feltehetően egy elektromos kapcsolószekrényben, az épületben működő Társadalomelméleti Kollégium folyosóján keletkezett. A környéken, a konyha előterében bútorok gyulladtak meg, a folyosó linóleumpadlója pedig megolvadt.

A tűz elvágta a lépcsőháztól az ötödik emeleti fiúzuhanyzót és a mellékhelyiségeket, ahol bennrekedt egy diák. A fiúzuhanyzó WC-jébe menekült,és az ablakból kihajolva próbálta átvészelni a hatalmas füstöt, ami a folyosóról szivárgott be. A fiatalember több mint negyedórán keresztül várta ebben a kilátástalan helyzetben a tűzoltók érkezését.

Mindeközben a hatodik emelet lakói sem érezhették magukat biztonságban, a keletkező nagy füst arra a szintre is feltört.

A tűzscsap, amely
"megkezdte az oltást"

Az emeleten tartózkodók nem tudtak a folyosóra kimenni, mert a forró sötét füst miatt semmit sem láttak. A diákok itt is az ablakokból kihajolva várakoztak a tűzoltókra, akik a füst érzékelése után mintegy negyedórával már a helyszínen voltak.

Nagyobb baj is keletkezhetett volna, ha a forróság miatt nem olvad meg egy tűzcsap. Az ömlésgátló gyűrű megolvadása miatt ugyanis el kezdett a víz folyni, és az egész épületet egészen az alagsorig elborította. A tűz egyelőre tisztázatlan okból keletkezett, az első hírek szerint elektromos vezeték hibája okozta azt, de elképzelhető, hogy gondatlanságból, egy eldobott csikk miatt csaptak fel a lángok a kollégiumban.

A beköltözésig rendbe hozzák az emeletet
A mentők négy kollégistát füstmérgezés gyanújával megfigyelésre kórházba szállítottak, ám komolyabb bajuk nem esett, ezért még délelőtt elhagyhatták a gyógyintézményt.

A helyreállításban az egyetem próbál segíteni, és remélhetően a beköltözésre, szeptember 10-re, mindent fel tudnak újítani - mondta lapunk kérdésre Gaál Géza, a kollégium igazgatója. Hozzátette, hogy az ötödik emeleten a tűz keletkezése helyén vakolni kell a folyosót, az egész szint festésre, az ajtók mázolásra szorulnak.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!