Vince, Artúr
-7 °C
1 °C

Radioaktív tölteteket kínáltak egy brit újságírónak

2005.05.08. 11:41
Félmillió dollárért három radiológiai töltetett kínáltak a Sunday Times újságírójának Kelet-Európában. A Scotland Yard tart egy olyan támadástól, mely hosszú időre lakhatatlanná tenne városrészeket a brit nagyvárosokban.
Rakétára szerelhető, egész városok elszennyezésére alkalmas radioaktív tölteteket kínáltak eladásra alvilági kapcsolataik révén hivatalos személyek Kelet-Európában a The Sunday Times álcázott riporterének - írta a vezető brit vasárnapi lap.

A beszámoló szerint az újságíró, aki egy algériai milícia tagjának mondta magát, az úgynevezett Dnyeszter menti Köztársaság titkosrendőrségének egy tisztjét kereste meg. A Moldova és Ukrajna között fekvő szakadár államalakulat tisztviselője az álcázott riportert egy fegyverkereskedőhöz irányította, aki azonnal ajánlott is 500 ezer dollárért három radiológiai töltetet. A kereskedő az álcázott riporterrel először egy helyi hídon, majd egy moldovai szállodában találkozott.

Piszkos bomba

Három Alazan típusú rakétát akartak eladni neki; a lap szerint ezek a hazatérő szovjet erők által hátrahagyott egyik helyi raktárból származtak, ahol jelenleg is 50 ezer tonna fegyver van. A titkosrendőr által ajánlott kereskedő még abba is belement, hogy a "vevő" Geiger-számlálóval ellenőrizze: a töltetek valóban sugárzó stronciumot és céziumot tartalmaznak. A vizsgálat kétezer, a hamis exportbizonylatok kiállítása nyolcezer dollárba került volna; a pénzt egy ciprusi bankszámlára kérte az eladó.

A rakétákat Ukrajnában, az ivano-frankivszki repülőtéren kellett volna átvenni hétfőn. A lap által megkérdezett szakértők szerint a 12 kilométer hatósugarú rakétatípus a becsapódási pont több mint 30 kilométeres körzetében okozhat radioaktív szennyeződést.

A Scotland Yard terrorelhárító szakértői régóta tartanak attól, hogy terroristák úgynevezett "piszkos bombával" - sugárzó anyagot szétterítő, hagyományos robbanóanyaggal - támadhatnak brit városokat, amelyek jelentős területeit lakhatatlanná tenné egy ilyen támadás.