Jónás, Renátó
4 °C
10 °C
Index - In English In English Eng

Vádemelés Ragyás Tóni meggyilkolásáért

2006.10.03. 14:45
M. Róbert és 26 társa többek között előre kitervelten, aljas indokból elkövetett emberölés miatt állhat bíróság elé.

Vádemelési javaslattal fejezte be a rendőrség a három évvel ezelőtt elkövetett, nagy visszhangot kiváltó gyilkossági ügy vizsgálatát. Mint emlékezetes, 2003. augusztus 27-én, szerdán éjjel, egy III. kerületi szórakozóhelynél több lövéssel megölték H. Antalt, a Ragyás Tóniként ismert alvilági figurát. A rendőrség több más üggyel együtt zárta le a nyomozást, M. Róbert összesen négy bűncselekményben szerepel, többek között mint felbújtó, tájékoztatta az Indexet Zsigmond Csaba százados, a Budapesti Rendőr-főkapitányság bűnügyi kettes főosztály, kiemelt bűnügyek osztályának nyomozója.

A vádemelési javaslat szerint M. Róbert és 26 társa többek között előre kitervelten, aljas indokból elkövetett emberölés, több emberen elkövetett emberölés kísérlete és zsarolás miatt kell feleljen a bíróság előtt.

Presztízsgyilkosság

A legsúlyosabb bűncselekmény, Ragyás Tóni kivégzésének előzményei 2003. augusztus 17-ére nyúlnak vissza, állapították meg a rendőrök. M. Róbert és Ragyás Tóni hajnali egykor, a Római parton keveredett összetűzésbe, aminek a végén Ragyás fegyvert rántott, megfutamítva M. Róbertet. A presztízsét féltő férfi bosszút forralt, és megszervezte ellenlábasa megölését. Emberei - O. János, azaz "Kettes", L. Rafael, "Medve", B. Tibor, K. István "Jézus" - fegyvert szereztek, figyelni kezdték Ragyás Tóni kedvenc helyeit és a bérgyilkossággal J. Jánost bízták meg.

2003. augusztus 27-én, a Vihar utcai Aréna billiárdteremnél találták meg a "halálra ítélt" H. Antalt. J. János és L. Rafael kocsijukban megvárták míg Ragyás kijön a szórakozóhelyről, majd a bérgyilkos csuklyát húzott fejére, odasietett a célpont kocsijához és több lövéssel kivégezte a férfit, akiről amúgy az a hír járta, hogy több kétes hírű vállalkozónak is dolgozott behajtóként. A lövések a Ragyás Tóni mellett ülő fiatalembert is érték, de ő életben maradt.

A bérgyilkos pár száz ezer forintot kapott munkájáért, a gyilkossághoz használt gépkocsit (amivel Ragyás után koslattak) kitakarították, a gyilkos fegyvert eltüntették. Ez utóbbi máig nincs meg.

Lövöldözés és leszámolás

M. Róbert és társai számlájára írják a rendőrök a Colosseum kaszinóban kitört lövöldözést is. A most másodfokon zajló kecskeméti maffiaperben vádlottként szereplő M. Richárd és M. Róbert között korábban elszámolási vita tört ki, a konfliktust M. Richárd fegyverrel akarta rendezni. Ő és emberei - köztük a maffiaperben szintén vádlott Endrigo, és a perben koronatanúskodó Szlobodan Sztojanovics - 2004. június 23-án léptek a kaszinóba, ahol M. Róbert és bandája tanyázott. Azt nem tudni, ki rántott fegyvert először, de a vadnyugati lövöldözés miatt M. Róberték több emberen elkövetett emberölés kísérlete miatt is felelnek majd.

A harmadik ügy szintén emberölési kísérlet, M. Róbertnek 2004. novemberében egy Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei cigarettacsempésszel támadt elszámolnivalója. A vezetése alatt álló bűnszervezet irányítójaként 13 emberét küldte Mátészalkára, hogy az útjában álló férfit kiiktassák. A népes csapat körülvette a férfi házát, majd behatoltak, és vascsövekkel, baseballütőkkel estek az áldozatnak. A férfi azonban nem halt meg, életveszélyes sérülésekkel ugyan, de megúszta a támadást. Ezért az embereit telefonon irányító M. Róbert "csak" bűnszervezetben elkövetett emberölési kísérlet felbujtójaként szerepel.

Zsarolás

Súlyos fenyegetéssel elkövetett zsarolás alapos gyanúja egy 2005. szeptember 17-én történt incidens miatt áll meg M. Róberttel szemben. A helyszín ismét a Colosseum kaszinó, ahol a teremfelügyelőre szálltak rá, mondván, hogy összejátszott az egyik vendéggel, aki tízmilliót nyert az egyik rulettgépen. M. Róbert végül V. Ákos ügyvéd segítségével egy elismervényt iratott alá a kaszinó alkalmazottjával, miszerint manipulálta a játékgépet. A teremfelügyelő megfélemlítésében összesen hatan vettek részt, M. Róberten kívül B. Róbert, O. János, M. Miklós, az ügyvéd és M. Róbert felesége is az ügy gyanúsítottja.

A rendőrség a három év alatt 13 ezer oldal nyomozati anyagot termelt M. Róbert ügyeivel összefüggésben, volt hogy egyszerre negyven nyomozó dolgozott a bűncselekmények felderítésén. Ha sikerül a bíróságon minden vádpontot M. Róbertre bizonyítani, akár életfogytig tartó büntetésre is számíthat a bűnözői csoport feje.

A "Ragyás"

A napilapokban gyakran csak "Ragyás"-ként emlegetett H. Antalt agresszív természete tette hirhedtté Békásmegyeren, sokak szerint nem volt csoda, hogy valaki megelégelte viselkedését. Mint azt tudni lehetett róla, szinte mindig balhé tört ki, ha valahol feltűnt. Főleg a vendéglátóhelyiségekben volt nagy híre, a szóbeszéd szerint szinte sehol sem fizetett, néhol védelmi pénzt is szedett, a vendéglősök pedig rettegtek tőle.

Tény, hogy lopás, garázdaság, testi sértés miatt egy év két hónapot börtönben is ült, szabadságvesztéséből 2001-ben szabadult. Állt körözés alatt is, többször pénzbírsággal sújtották erőszakos bűncselekményei miatt. Hátára egy keresztre feszített rendőrt ábrázoló hatalmas tetoválást varratott, írta róla sokat sejtetően az egyik bulvárlap 2003 augusztusában.