Zelma, Rajmund
-6 °C
1 °C

Rágyújtották a házat az idős asszonyra

2004.02.26. 13:35
Helybenhagyta a másodfokú bíróság annak a két fiatalembernek a büntetését, akik rá akarták robbantani lakóházát egy idős asszonyra Kiskundorozsmán. A két fiatal tizenhárom év fegyházbüntetést kapott a különös kegyetlenséggel elkövetett emberölésért.
Két férfi tört be 2002. július 17-én egy kiskundorozsmai idős asszony házába, hogy pénzét elvegyék. A rablótámadásba végül belehalt a sértett. A két fiatalembert az első fokon eljáró Csongrád Megyei Bíróság 2003. szeptember 23-én ítélte el nyereségvágyból elkövetett emberölés és rongálás miatt.

A bíróság mindkét vádlottat - egyiküket visszaesőként - 13-13 évi fegyházra ítélte, emellett 10 évre eltiltotta közügyek gyakorlásától is. Másodfokon a Szegedi Ítélőtábla csütörtöki tárgyalásán megváltoztatta az ügy jogi minősítését, így különös kegyetlenséggel elkövetett emberölés miatt marasztalta el a két - 20 és 22 éves - fiatalembert. Mivel azonban az ügyész az első fokú döntés után nem fellebbezett, így a büntetés mértékét a táblabíróság nem súlyosbíthatta.

Rágyújtották a házát

A vádlottak éjjel törtek be a 90 éves asszony házába a csongrádi településen, hogy eltulajdonítsák az otthon tartott, tekintélyes összegűnek vélt készpénzét. A lakásban ütlegelni kezdték a sértettet, mivel nem adta nekik a kért pénzt, majd sikertelen próbálkozásaik után kinyitották a gázcsapot, és felgyújtották a házat. Az idős asszony még utolsó erejét összeszedve ki tudott menekülni a lakásból, de két nap múlva a gondos orvosi ellátás ellenére is életét vesztette.

A halál közvetlen oka szövődményes tüdőgyulladás volt, amelyhez heveny keringési és légzési elégtelenség társult. A sértett által elszenvedett bántalmazás és halál beállta között a bíróság közvetlen oki összefüggést állapított meg, mivel álláspontjuk szerint a bántalmazás elősegítette a betegség kialakulását.

  • Szeged legszebb lakásai az Otthontérképen!
  • Több ezer eladó lakás közül válogathatsz a térképről.
  • Válaszd ki a legszebb lakást a több ezer kiadó ingatlan közül az Otthontérképen